Lövöldözés egy tripoli luxusszállodában: tíz halott

külföld
2015 január 28., 06:25
comments 61

A tíz áldozat között van öt külföldi: egy francia, egy amerikai, egy dél-koreai férfi és két Fülöp-szigeteki nő. A fényes nappal a luxushotelre támadó fegyveresek állítólag elrabolt egy külföldit, akinek személyazonossága nem ismert. A támadásban és a rendőrségi rohamban egy biztonsági őr, és két támadó halt meg.

photo_camera AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA

A fegyveresek támadása kedd délután történt, de még mindig ellentmondásosak a hírek, hogy kik, és miért tették ezt. Az IS iszlamista terrorszervezet egyik ága magára vállalta a gyilkosságokat, de egyelőre még nem biztos, hogy valóban ők voltak az elkövetők. A nem külföldi áldozatok száma sem tisztázott.

Mikor a fegyveresek megtámadták a hotel a líbiai biztonsági erők bekerítették az épületet. Ekkor tűzharc tört ki, és a 24. emeleten a bekerített fegyveresek felrobbantották a testükre erősített pokolgépet. A 24. emeleten a katari diplomáciai képviselet számára volt fenntartva, de ott senki sem tartózkodott.

Ebben a hotelben üléseznek a líbiai válság rendezésével foglalkozó ENSZ-misszió tagjai is, de most ők a genfi béketárgyalásokon vannak. 2013 októberében ugyanebből a szállodából rabolták el Ali Zeidan akkori miniszterelnököt, de néhány órával később szabadon engedték.

Líbiában jelenleg teljes a káosz: az országnak két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak. (NyTimes/Reuters/AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.