Alapjövedelemmel, állatkertek bezárásával és a fű legalizációjával találta meg a brit fiatalokat a Zöld Párt

külföld
2015 január 30., 17:39
comments 88

Váratlanul kezdett el duzzadni a brit Zöld Pártnak a tagsága az elmúlt hónapokban. A pártra ráadásul a politikailag igen értékes réteg, a fiatalok találtak rá. A teljesen marginális, hosszú évek óta lesajnált párt persze még így is messze van attól, hogy bármilyen komolyabb eredményt érjen el a májusi választásokon, az elemzések szerint ismét csak 1-2 helyben bízhatnak a parlamentben, de a Quartz cikke szerint népszerűségüknek a növekedése érdekes hosszabb távú kérdésekre hívja fel a figyelmet.

A brit zöldek nem abba a hullámba esnek bele, mint Európa számos országának feltörekvő pártjai, akik jól tudták meglovagolni a válság okozta letargiát és az elitellenességet, és jobbról/balról voltak így képesek az évtizedek óta kormányzó pártok mellé felérni.

A Zöld Párt ugyanis egy dologban nagyon makacs: egész politikáját egyetlen egy kérdés, a környezet alá rendelik. Ez pedig azzal jár együtt, hogy számos másik társadalmi kérdésben kifejezetten radikálisnak ható beavatkozást sürgetnek. Például a legtöbb balos üzenetet megfogalmazó párthoz képest is radikálisabbak abban, hogy politikájuk szerint nem kell, hogy a növekedés legyen a cél. Ezért pedig a gazdasági irányítást sokkal inkább a háztartások kezébe adnák a nagyvállalatok és a kormány helyett, ez pedig reményeik szerint csökkentené az adósságszinteket és felvillanyozná a lokális gazdasági köröket. A Zöldek politikai programjának kiemelt eleme az alapjövedelem, ami mindenkinek egyformán járna a társadalomban.

Az elvi szinten mindenképp emancipatív alapjövedelem bevezetéséről évtizedek óta folynak viták (Magyarországon is!), és rengeteg gyakorlati probléma hozható fel a bevezetésével szemben. A jobboldalisággal nehezen vádolható Guardian is alapjövedelem-szakértőkre hivatkozva írt arról, hogy a Zöldek által kitalált heti 72 fontos alapjövedelem bevezetésével a társadalom 35,15 százaléka rosszabbul járna, és a rosszul járók közül nagyon sokan éppen a legszegényebbek közül kerülnének ki. A kritikák miatt végül a Zöldek vissza is hátráltak kicsit, és közölték, hogy márciusban megjelenő programjukban még nem fog szerepelni a részletes költségvetési kidolgozása a programnak.

Viszont a sebtében összerakott vagy esetleg nem rendesen végiggondolt/modellezett gazdaságpolitikai elképzelések ellenére is egyre népszerűbbé válik a párt a fiatalok között. Ami a párt vezetői szerint azért lehet, mert a fiatalok már egy olyan korszakban nőttek fel, amikor már köztudott volt, hogy a Föld erőforrásai végesek és hogy mennyire sérülékeny a világ, amiben élnek. A megélt gazdasági nehézségekre való utalás és a környezetvédelmi üzenetek összetalálkozása pedig a közvélemény-kutatások szerint működik.

2014-ben a párt hónapról hónapra erősödött a 18 és 24 év közötti korosztálynál, előbb a liberálisokat majd a populizmusban szintén tréfát nem ismerő UKIP-ot is lehagyták. Decemberre pedig a konzervatívoktól alig lemaradva álltak.

A párt amúgy más üzeneteiben konkurál is az UKIP-pel és a torykkal, támogatják például az EU-ból való kiszállásról szóló népszavazást.

Van ezen kívül még pár hangzatos állításuk. Például szerintük nem kéne büntetni, ha valaki egy terrorszervezet tagjává válik, mert senki nem büntethető azért, abban amiben hisz. Az erőszakos cselekményben való részvétel persze már más kategória, azt üldöznék azért ők is.

A párt ezen kívül legalizálná a marihuánát, betiltaná az állatkerteket és felszámolná a monarchiát.

A brit sajtó főleg azért foglalkozik a Zöldekkel, mert komoly szavazatelszívó potenciált látnak bennük a Munkáspárt kárára. Míg Cameronéknak az UKIP-pal kell kezdeniük valamit, addig a Munkáspárt balos szavazóit a Zöld Párt programja szívhatja el. A brit választási rendszer hihetetlenül nem kedvez a kis pártoknak, ezért is szól jellemzően mindig a két nagy párt vetélkedéséről minden választás.

És az teljesen kizárt, hogy a májusi választásokon komolyabb eredményt érjenek el, abban máris sikeresek, hogy több saját kérdésüket sikerült a közbeszéd közepére plántálniuk. Ilyen például az atomfegyverek elleni harc, amit a párt egyetlen parlamenti képviselője, Caroline Lucas képvisel sokat. És ha idén sikerül elég sok protestszavazatot összeszedniük, az komoly lökést adhat akár a következő évekre is. Vagy persze nem. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.