Államcsínnyel vádolják a Macedón ellenzék vezérét

Zoran Zaev macedón ellenzéki vezető. AFP / ROBERT ATANASOVSKI

A macedón rendőrség azzal vádolta meg a ellenzéki szociáldemokraták vezetőjét, hogy egy külföldi titkosszolgálattal együttműködve meg akarta dönteni a kormányt. Zoran Zaev, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség elnöke visszautasította a vádakat, és azt mondta, a hatóságok az ellene indított eljárással

azt próbálják megakadályozni, hogy bizonyítékokat hozzon nyilvánosságra a kormányzat által elkövetett bűncselekményekről.

Zaevet szombaton kihallgatták és bevonták útlevelét, de egyelőre szabad lábon védekezhet. Ugyanakkor az ügyben három további embert őrizetbe vettek, köztük a macedón titkosszolgálat volt elnökét és feleségét. Hivatalosan „a legfelsőbb államhatalmi szervek képviselői elleni erőszakkal” vádolják őket. A belügyminisztérium szerint a rendőrségi fellépéssel „megakadályoztak egy, az alkotmányos rendet veszélyeztető és a polgárok akaratával ellentétes antidemokratikus hatalomátvételt”.

Nikola Gruevszki konzervatív miniszterelnök azt állította,

politikai ellenfele azzal zsarolta meg, hogy a kormányát besározó, külföldi titkosszolgálatok által rögzített hangfelvételeket hoz nyilvánosságra. Zaev mindenesetre közölte, hogy még letartóztatásával se tudnák megakadályozni az által birtokolt bizonyítékok közzétételét.

Zaev pártja a tavaly áprilisi választások óta bojkottálja a parlamenti üléseket, mert szerinte nem volt tisztességes a választás. A 123 fős törvényhozásban 34 mandátumot birtokló SDSM szerint a választáson súlyos szabálytalanságok történtek, „a kormány manipulálta, megfenyegette, megzsarolta a választókat, és tömegesen szavazatokat vásárolt”. (via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.