Hazatért Horvátországba a háborús bűnös Branimir Glavaš

2015 február 2., hétfő 13:20
6

Négy év után szabadult börtönéből Branimir Glavaš, aki 1991-92-ben Eszék városparancsnoka volt. A horvát-szerb háború kezdeti időszakában a horvát legfelsőbb bíróság 2010-es ítélete szerint háborús bűnöket követett el, parancsára több eszéki szerb civilt kínoztak meg és végeztek ki.

Az ítéletet négy évvel később a horvát alkotmánybíróság megsemmisítette. Az alkotmánybíróság jogtechnikai kifogásokat talált, véleményük szerint az alsóbb bíróságok hibás vádpontokat fogalmaztak meg.

Glavaš, aki büntetését a hercegovinai Mostarban töltötte, azután térhetett haza, hogy a horvát ügyészség visszavonta ellene egy más ügyben kiadott elfogatóparancsát. Ugyanakkor az ügyészség kezdeményezte előzetes letartóztatását is a másik, szintén emberiesség elleni bűncselekmények miatt indított ügyben.

Glavašt hősként üdvözölték Eszéken, ahol 1500 ember és a főtéren rendezett buli várta. A rendezvényre késve érkező Glavaš ezen a Nyugat és Washington bábjának nevezte a kormányzó balközép koalíciót és tiltakozott az ellen, hogy a horvát hatóságok egyre több háborús veterán ellen indítanak vizsgálatot a háborúban elkövetett bűneik miatt. (Via Balkaninsight)