Svédországban így támogatja az állam a családokat

politika
2015 február 04., 15:39
comments 366

Valószínűleg kevés olyan ország van a Földön, ahol az állam jobban támogatja a gyerekvállalást, mint Svédországban.

Ott azt is megpróbálják elérni, hogy az apák minél nagyobb részt vállaljanak a gyereknevelésben. Például a szülés után járó 480 nap fizetett szabadságból 60 nap kifejezetten nekik jár: ha ezt nem az apa veszi ki, akkor elvész, az anya nem használhatja fel helyette.

Johan Bävman a gyerekeikkel otthon maradó svéd apukákról készített porté-sorozatot.

photo_camera Urban North, infrastruktúra tanácsadó. 10 hónapig van otthon kisfiával. (Fotó:Johan Bavman/Moment/INSTITUTE)

"A mindennapi életben is próbálunk ügyelni az egyenrangúságra a feleségemmel, és ebbe az is beletartozik, hogy a gyereknevelésből ugyanakkora részt vállalok, mint ő. Holger, a kisfiunk már 4 hónapos korában sem hordott pelenkát, nagyon keményen megdolgoztunk ezért. A napjaim most azzal telnek, hogy játszom a gyerekkel, és főzök, rengeteget főzök, mert nem akarunk neki konzerv bébiételt adni."

A 480 nap fizetett szabadságot a gyerek születése után mindkét szülő kiveheti. 1974-ben, amikor a szabályt bevezették (kevesebb szabadnappal), akkor még csak az apukák 0,5 százaléka élt a lehetőséggel, ma már az összes szabadság majdnem 25 százalékát férfiak veszik ki. Ahogy az apukák által otthon töltött idő nőtt, úgy esett vissza a válások száma Svédországban.

A születése után a gyerekkel töltött idő a férfiak egészségére is jó hatással volt, akik például 1978-79-ben otthon maradtak, azok halálozási aránya 2001-ben 16 százalékkal alacsonyabb volt.

photo_camera Ola Larsson, beszerző. 8 hónapig van otthon kisfiával. (Fotó: Johan Bavman/Moment/INSTITUTE)

"Nagyon fontos, hogy mindenki szabadon dönthessen róla, hogy akar-e kivenni szabadságot a szülés után. Meg kell változnia, hogy mit tartanak férfias viselkedésnek a kultúránkban. Az államnak jobban el kellene magyaráznia, hogy milyen előnyei vannak, ha mindkét szülő otthon marad valamennyit a gyerekkel. Sokat sírtam, amikor először kellett óvodába vinni a kisfiam. Egy igazi ajándék a svéd rendszer, ahol ilyen erős kötelék alakulhatott ki közöttünk a gyerekkel. Nem is tudod mit vesztesz a munkával, amíg nem voltál otthon a gyerekkel."

Az állam és a munkaadó a szülés utáni szabadság idejére a fizetés 77,6 százalékát adja, havi maximum 915 ezer forintnak megfelelő koronát. Ha a 480 napot a szülők fele-fel arányban veszik ki, akkor az állam havi 50 ezer forintnyi pluszpénzt fizet a szülőknek.

Magyarországon most is igénybe veheti bármelyik szülő  a GYED-et és a GYES-t, a potenciálisan legnagyobb összegű TGYÁS viszont csak az anyáknak jár. A TGYÁS a fizetés 70 százaléka (ezt utalják a szülés után 6 hónapig), az ez után két évig fizetett GYED felső határa már nettó 105 ezer forint, a GYES-é 25 ezer forint.

photo_camera Tjeerd van Waijenburg, IKEA termékfejlesztő. 1 év 4 hónapig van otthon kisfiával. (Fotó: Johan Bavman/Moment/INSTITUTE)

"A munkahelyemen, az IKEA-nál engem kifejezetten bátorítottak, hogy vegyek ki szabadságot, hogy a kisfiammal, Timmel legyek, ami nagyon jól esett. Azon gondolkozom, hogy visszaveszem a munkaidőmet 80 százalékra, hogy az első pár évben minél többet lehessek vele. Szomorú, hogy több apuka nem tudja kihasználni ezt a rendszert, amit a svéd állam bevezetett."

Svédországban a szülőknek a gyerek 1 éves kora után is joguk van csökkentett munkaidőben dolgozni, és ha a gyerek betegsége miatt otthon kell maradniuk, akkor a fizetésük 80 százalékát továbbra is megkapják.

Amerikai kutatók kimutatták, hogy azokban a családokban, ahol az apák nagyobb szerepet vállalnak a gyereknevelésben, ott a gyerekek szociális és kognitív készségei is jobban fejlődnek, és a nemi szerepekről is kiegyensúlyozottabb kép alakul ki bennük.

photo_camera Martin Gagner, önkormányzati alkalmazott. Kisfiával 7 hónapig van otthon. (Fotó: Johan Bavman/Moment/INSTITUTE)

"Bűntudatom van, mert Matildával nem voltam annyit itthon, mint most Valdemárral. Aggódom, hogy vele kevésbé lesz erős a kapcsolatunk, mert az élete legelején nem voltam vele eleget. Matilda most már négyéves, és az ő személyiségének fejlődését nem tudtam annyira befolyásolni. Direkt költöztünk ide Hollandiából. Svédország sokkal gyerekbarátabb hely. Itt minden a gyerekek körül forog, és nem fordítva, ahogy Hollandiában van."

A svéd apukák átlagosan 3 hónapot töltenek szabadságon a gyerekükkel, tehát kiveszik a csak nekik járó 60 napot és még azon felül egy hónapig vannak otthon.

A svéd irányt követve áprilistól Angliában is szabadon eldönthetik a szülők, hogy a szülés után járó 12 hónap szabadságot melyikük veszi ki, korábban csak az anyák maradhattak otthon.

photo_camera Jonas Feldt, 31, munkaügyi szakértő. Egy évig van otthon kislányával, Sirivel. A másik lányával 9 hónapot volt otthon. (Fotó: Johan Bavman/Moment/INSTITUTE)

"Olvastam egy kutatást arról, hogy a gyerekek leginkább az anyjukhoz fordulnak, ha valami bajuk van, biztonságra vágynak, vagy csak beszélni akarnak valakivel. Utána jött egy másik rokon, utána a testvér, utána egy osztálytárs, és csak valahol a lista végén az apa. Azt akarom, hogy a gyerekeim ugyanolyan biztonságban érezzék magukat velem, mint a mamájukkal, ezt a kapcsolatot pedig most tudom velük felépíteni. Nem akarok olyan apa lenni, akinek csak a játékra meg a nevetgélésre van ideje, másra nincs"

Amióta Svédországban az apukák is nagyobb részt vállalnak a nevelésből, nem csak a gyereket vállaló nők átlagos fizetése emelkedett, de az anyák boldogabbnak is érzik magukat. A svéd anyák 80 százaléka vissza tud menni dolgozni a szülés után, és ezt meg is teszik.

Egy felmérés szerint a munkába visszatérő nők  átlagos fizetése minden olyan hónap után emelkedett, amit párjuk töltött otthon a gyerekkel. Emiatt (is) egyre kisebb lett a különbség a férfiak és a nők fizetése között.

Az otthon maradó apukák 95 százaléka érezte úgy, hogy szorosabb lett a kapcsolata a gyerekével, és 70 százalék gondolta, hogy a szerepvállalása a gyereknevelésben a párjára is jó hatással volt, akinek így több ideje volt dolgozni, vagy tanulni.

(Még több kép svéd kispapás sorozatból errefelé.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.