A magyar állam behatol az Erste Bankba is

gazdaság
2015 február 09., 10:38
comments 187

Tulajdonosként fog beszállni a magyar állam az Erste Bank magyar részlegébe, az EBRD-vel közösen a pénzintézetbe 30 százalékos tőkeemeléssel hatolnak be – erősítették meg a bank ügyeire rálátó forrásaink a Portfolio.hu értesülését. Az erről szóló megállapodást fogja ma délután négykor aláírni Orbán Viktor az Erste vezérigazgatójával és az EBRD vezetőjével.

Az állam mindent látni akar

A magyar állam 15 százalékos részesedésével nem venné át az Erste irányítását, mint azt az MKB-val tette, és a Budapest Bankkal tervezi, cserébe viszont sokkal jobban ráláthatna a bank belső működésére, és tovább jelezhetné a közvélemény felé, hogy terjeszkedőben van a magyar banki tulajdon. (Hogy ez mennyibe fog kerülni nekünk, az egyelőre nyitott kérdés, de bizonyosan több tízmilliárdos, vagy akár százmilliárdos tétel lesz ez is.)

Úgy tudjuk, az Erste Bank nyitott volt a tőkeemelésre, ám az ő feltételük volt, hogy a magyar állam mellett egy nemzetközi intézmény is kapjon szerepet. Így került képbe az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A tőkeemelés elfogadásával az osztrák székhelyű közép-európai bank egyszerre kívánja azt kommunikálni, hogy hosszú távon is az országban maradna, és azt, hogy nincs takargatnivalója az állam előtt.

Portfolio.hu szerint az Erste vállalhatta egy háttéralkuban, hogy növeli hitelezési aktivitását, és talán a bankadó csökkentése is szóba került. Ez utóbbira utal az osztrák Der Standard cikke is, ők az osztrák APA hírügynökséget idézik, akiknek azt mondta az Erste szóvivője, hogy a bankadót jelentősen csökkenteni kell, és hogy a mai sajtótájékoztatón

a magyar bankszektor egészét érintő megállapodásokat fognak bejelenteni.

Mi lesz a Raiffeisennel?

Kérdés viszont, hogy mit jelenthet be Raiffeisen, ahol még január elején felvetődött, hogy néhány országból kivonulhatnak, de bizonyára eszközöket fognak eladni. Ma teszik közzé a negyedéves számaikat, amiből kiderülhet, hogy hatalmas veszteséget szenvedtek el az orosz részlegükön.

Korábban felmerült, hogy a magyar Erste az állam segítségével kebelezné be a magyar Raiffeisent is, ezt azonban nekünk egyelőre senki nem erősítette meg. Ma késő délutánra mindenesetre sokkal okosabbak leszünk ebben a kérdésben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.