Lehetetlen a szeméttermeléstől mentes élet?

Világmegmentés
2015 február 10., 10:00

Naponta üríted a kukát? A szemétszállítás ideje előtt már csak tunkolva lehet betömni az utolsó adag hulladékot? Akkor valamit rosszul csinálsz.

Mert gyártod, gyártjuk a szemetet, és elvileg lehetne másképp.

Lehetne úgy élni, hogy a kukazacskó tiszta, és száraz marad. Ha egy 23 éves, new york-i hobbi-hippi lánynak sikerült, akkor valószínűleg nem megoldhatatlan a feladat. Lauren metamorfózisa három éve tart, ekkor ébredt rá, hogy a környezetvédő nem csak transzparenseket lóbáló tüntető, és heti gyűléseken olajmultikat szidó szónok.

Egyre jobban idegesítette, hogy csoporttársai műanyagba csomagolt ételt esznek, műanyag palackból nyakalják a kólát, majd végül kidobják az egészet. Ráadásul ott volt a hűtője, aminek tartalma egyenlő volt egy őszinte arcul köpéssel.

Műanyag! Műanyagba csomagolt mindenség!

Így született meg szemétmentes Lauren, aki először a műanyagokat száműzte életéből. Nem vásárolt többé tisztító szereket, sőt fogkrémet sem, amiből nem kapott kimérhető adagot, azt megcsinálta otthon, saját maga.

Elkezdett turkálóba járni, minden addigi vegyszert, női kencét megtanult elkészíteni, nadrágkészletét tízre szűkítette, sőt a koktélokba tűzött szívószálra is nemet mondott egy idő után.

Az életmódváltás előnyeit pontokba szedte blogbejegyzésében:

  • Spórolok. Listaírás, előkészület kell a boltba járáshoz, így elmarad az impulzusvásárlás, plusz a turkáló is sokat segített.
  • Jobb kaják. A csomagolástól mentes ételek friss ételek mellett szezonális, helyi termékek kerülnek az asztalra.
  • Boldogabb vagyok. Nincs vásárlás a bezárás előtt utolsó perccel, nincs hirtelen ötlettől vezérelt kajarendelés, a házi tisztálkodási szerek pedig egészségesebbek.

Lauren nem ismeretlenben járó felfedezőként tört ösvényt, a szemétmentes életmód csínját-bínját Bea Johnson blogjából, könyvéből leste el. A Kaliforniában élő környezetvédő családjával együtt már 2008 óta éli a „Zero Waste” életstílust, tapasztalatait pedig részletesen dokumentálta.

link Forrás

Jól hangzik, sőt példamutató, de a rohanva élő, egyszerű fogyasztó sosem fog ilyen szinten váltani, ahogy nem fog napelemekkel borított jurtába költözni. Itt pedig felmerül a jó öreg, tyúk vagy tojás kérdése. Vajon a gonosz multikat kellene ekézni, amiért kapzsik, tunyák váltani fenntartható csomagolási megoldásokra, vagy a végfelhasználókat, akikben nincs erő a váltásra?

Akit részletesen érdekel a téma, a Trash is for Tossers kellemesen minimalista oldalán talál még raklapnyi cikket, videót, infót a szemétmentes mozgalomról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.