Ipsos: Tovább gyengült a Fidesz

politika
2015 február 11., 08:33
comments 1249

Az Ipsos februári közvélemény-kutatása szerint tovább csökkent a Fidesz szavazóbázisa, a Jobbiké ugyanakkor nőtt; a pártrangsorban harmadik MSZP táborának mérete több hónapja változatlan.

Biztos szavazók:

  • Fidesz 40%
  • Jobbik 25%
  • MSZP 19%
  • DK 6%
  • LMP 5%
  • Együtt 1%
  • PM 1%

A közvélemény-kutató adatai szerint a Fideszre januárban a választókorú népesség 23 százaléka szavazott volna, ez február elejére 21 százalékra csökkent.

Erősített viszont a Jobbik, tábora a múltkori 14-ről 16 százalékra emelkedett. A Jobbiknak még soha nem volt ilyen sok támogatója, jelenleg 1,3 millió választópolgár szavazatára számíthatnak.

"A pártrangsorban a Jobbik egyre közelebb kerül a Fideszhez, híveik számában már csak 400 ezres a különbség"

közölte az Ipsos. Kutatásuk alapján az MSZP táborának mérete rendkívül stabil, negyedik hónapja 11 százalékos, ami 900 ezer szavazót jelent. A Demokratikus Koalíció (DK) valamelyest javított, most februárban 4 százaléknyi választót (körülbelül 300 ezer embert) vonzott. Az LMP továbbra is maradt a 3 százalékon, negyedmilliós táborral. Az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért (PM), akárcsak a múlt hónapban, 1-1 százalékos, így táboruk csaknem 100-100 ezres lehet.

Az Ipsos mérése szerint a politikától távolságot tartók csoportjának növekedése megállt, jelenleg 40 százaléknyian vannak, azaz 3,2 millió választó tartozik közéjük.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 40 százalékos, a Jobbik ebben az aktív szavazói csoportban 25 százalékot, az MSZP 19-et kapna. A DK 6 százalékon áll, az LMP 5-öt, az Együtt és a PM 1-1 százalékos eredményt érne el.

Október óta a Fidesz támogatottsága 35-ről 21 százalékra csökkent, azaz a kormánypárttól 1,1 millió szavazó távozott.

Ez idő alatt a Jobbiknak 11-ről 16 százalékra nőtt a támogatottsága, míg a pártválasztásukban bizonytalanok aránya 32-ről 40 százalékra bővült - részletezték.

A szavazói mozgásokat összesítve a közvélemény-kutató azt tapasztalta, hogy a Fideszt elhagyó fiatalok és középkorúak, valamint a kis településeken élők inkább a Jobbik irányába fordultak, míg a kormánypárttól távozó idősebbek, nagyvárosokban élők elbizonytalanodtak, passzívvá váltak.

A Jobbik megerősödésének következménye, hogy egyre több társadalmi csoportban átveszik a vezetést a Fidesztől: a munkanélküliek és a szakmunkások körében ez már korábban megtörtént, itt most az előnyük 5-6 százalékpontos.

Az idei év februárja a választói viselkedésben jelentős fordulatot hozott: közvélemény-kutatásaikban először fordul elő, hogy

a 30 évnél fiatalabb választók között a Jobbik megelőzi a Fideszt (20 - 16 százalék).

A Jobbik az életkor emelkedésével mind kisebb tábort vonz,

  • a harmincasok-negyvenesek körében 17 százalékot ér el,
  • az ötvenesek-hatvanasok között 14,
  • míg a náluk idősebbeknél mindössze 8 százalékot.

A Jobbik viszonylag egyenletes társadalmi beágyazottságát igazolja, hogy az egyes iskolázottsági csoportokban, valamint a különböző települési kategóriákban a támogatók aránya kevéssé, legfeljebb 2-3 százalékponttal tér el az átlagtól.

  • Az egyik végponton az alapfokú végzettségűek és a fővárosiak 13-13 százalékos eredménye áll,
  • a másikon az érettségizettek és a kisvárosokban élők 18-18 százaléka.

A Fideszről azt írták, hogy minden társadalmi csoportban sokat veszített, de az említett hármon - ahol a Jobbik vezet - és a nyugdíjasokon kívül - ahol holtversenyben állnak az MSZP-vel - a többiben megtartotta első helyét.

  • A kormánypártnak a falvakban vannak a legerősebb pozíciói, ott 30 százalékon állnak,
  • legkevesebb híve pedig az ötvenes korosztályban, ott mindössze 15 százalékot kapnának, éppen annyit, mint a Jobbik és az MSZP.

Az Ipsos hozzáteszi, hogy

"a Fidesz tábora egyre inkább a szavazói törzsközönségre szűkül,"

aminek egyik érzékelhető sajátossága, hogy szinte egységesek az ország helyzetének megítélésében: 92 százalékuk szerint jó irányba mennek a dolgok Magyarországon. Az Ipsos február 1-7. között vette fel közvélemény-kutatásának adatait ezer ember megkérdezésével. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.