Aláírták a Budapest Bank megvásárlásáról szóló szerződést, de titkolják, hogy akár százmilliárdot is bukhattunk rajta

gazdaság
2015 február 13., 18:16
comments 237

A magyar államot megtestesítő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt megvette a GE-től a Budapest Bank 100 százalékát, és alá is írták a szerződést, jelentették be péntek késő délután.

De mennyiért?

Azóta ez a fő kérdés, hogy bejelentették az adásvételi szándékot, és amióta kezd nyilvánvalóvá válni, hogy a bajor államtól vett MKB-vel mennyire lóvá tették a magyar adófizetőket. Ezt a hivatalos bejelentésben nem tartotta fontosnak közölni az állam a magyar közvéleménnyel.

Korábban kiszivárgott, hogy a kormány 700 millió dollárért (mai árfolyam szerint 214 milliárd forint) venné meg a bankot, ami majdnem a kétszerese annak a százmilliárd forint körüli árnak, amit szakmai körökben fairnek tartanak. A Portfolio.hu rámutat, hogy egy mai kormányhatározatban szerepel igen érthetetlenül megfogalmazott mondat, ami látszólag megerősíti a 700 millió dolláros értesülést:

"A Kormány egyetért azzal, hogy az MFB Zrt. által − a Corvinus Zrt. garancia megbízási szerződése alapján − az eladó részére adott legfeljebb 700 millió USD összegű garanciavállaláshoz a garancia összegének 100%-áig a az államot visszavonhatatlan készfizető kezesi felelősség terheli."

Ha ez így van (ami persze nem biztos, hiszen "legfeljebb" 700 millió dollárról van szó), akkor jó százmilliárd forinttal többet költött a kormány az adófizetők pénzéből a Budapest Bankra, mint amennyit az piaci alapon érne. Ha ezt összerakjuk az MKB-n elbukott, akár 160 milliárd forintos veszteséggel (ennyivel lehet magasabb a pénznyelő bank szanálási költsége a korábban sejtettnél), akkor már bőven tíz évnyi netadó-bevételnél tartunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.