A 12 legdurvább világvége-valószínűség

Komoly feladatra vállalkozott két kutatóintézet, az oxfordi egyetemen működő Future of Humanity Institute és a svéd Global Challenges Foundation: kiszámolták végre igazi

tudományos alapokon,

hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy az emberi civilizációnak valamelyik nagy kockázat miatt vége legyen.

ezgif-1605699989

Lerágott csont, hogy a Föld történetének hatodik nagy kihalását éljük épp meg, mi is írtunk már róla hosszasan. A most elkészült jelentés annyiban ad csak újat ehhez, hogy "pontos" valószínűségeket rendel az egyes apokaliptikus veszélyek mellé. Ezeket a valószínűségeket nem adták össze a szerzők, hogy végül kijöjjön egy általános világvége-kockázat – főleg azért, mert ezeket nem lehet külön-külön vizsgálni, mivel valószínűleg együtt járnának egymással –, de egyikük azt mondta:

Aki 5 százalék alá becsülné az emberiség kihalásának esélyét, az túlságosan optimista.

Fontos viszont, hogy a tucatnyi különböző kockázat között van három kétélű dolog is: a nanotechnológia, a szintetikus biológia és a mesterséges intelligencia is nagy segítségére lehet az emberiségnek, de könnyen lehet velük ártani is.

Mesterséges intelligencia: 0-10 százalék

A legfontosabb és legtöbbet vitatott kockázat a gépek öntudatra ébredése, a gyilkoló robotok, terminátor replikánosok stb. szcenáriója. De a kockázatelemző csapat szerint még mindig nem látnak elég tisztán ebben a kérdésben, ezért elég széles valószínűségi tartományt jelölnek ki ennek a forgatókönyvnek.

Ismeretlen okok: 0,1 százalék

giphy (30)

Ide sok minden tartozhat, az ismeretlen ismeretlenek és a nevetséges(nek tűnő) dolgok is. A tanulmány szerzői például azt hozták fel, hogy beszippantja a Földet egy fekete lyuk, vagy egy idegen civilizáció felfigyel ránk, és lerohan minket. Szóval nem biztos, hogy olyan jó öltet teleszórni a világűrt arecibói üzenetekkel és mindenféle rádióadásokkal, mert a 0,1 százalék már elég komoly apokaliptikus rizikófaktor.

Extrém éghajlatváltozás: 0,01 százalék

Előfordulhat, hogy nem csak a mostani tudományos konszenzusban szereplő 4, hanem akár 6 fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet a következő évtizedekben. Ebben az esetben éhezés, tömeges kihalások, radikalizálódás és erőszak várnának az emberiségre. Ennek egy század százalékos valószínűsége van.

Nanotechnológia: 0,01 százalék

tumblr_nf99oxYeOy1tdhimpo1_1280

Könnyen lehet, hogy olyan új szuperanyagokat és/vagy kiirthatatlan minirobotokat hozunk létre a nanotechnológia segítségével, amelyek aztán valahogy megsemmisítik a földi életet. Ott van például a szürke trutyi elmélet, aminek már a hangzása is elég félelmetes.

Szintetikus biológia: 0,01 százalék

A természetes járványoknál sokkal nagyobb veszélyt jelentene egy szándékosan vagy véletlenül, de mesterségesen kifejlesztett vírus. Probléma az is, hogy az ezek előállításához szükséges technológiához is egyre könnyebben hozzá lehet férni.

Atomháború: 0,005 százalék

Minden leszerelés ellenére még mindig van bőven elég atomtöltet az amerikai és az orosz silókban ahhoz, hogy azok kilövéséből annyi por keletkezzen, ami elsötétítse a világot. Ennek most nem adnak túl nagy valószínűséget a szerzők, pedig volt már ennek nagyobb valószínűsége is a múlt század hatvanas és a nyolcvanas éveiben, tehát nem is olyan régen.

Globális járvány: 0,0001 százalék

Egy halálos, gyógyíthatatlan, könnyen terjedő járvány eléggé betenne, főleg ha hosszú lappangási ideje lenne, és csak későn vennék észre a dolgot.

Aszteroida-becsapódás: 0,00013 százalék

giphy (29)

Eleve húszmillió évente csapódik csak be 5 kilométernél nagyobb átmérőjű aszteroida, és jönne is egy, elég nagy eséllyel sikerülne eltéríteni a Bruce Willis csapatának taktikájával.

Szupervulkán: 0,00003 százalék

Olyan is volt már, hogy egy vulkán miatt annyi hamu kerüljön az atmoszférába, hogy évekig ne jusson rendesen fényhez a Föld. De szerencsére az aszteroida-becsapódásnál is ritkábban történik ilyen. Hátránya viszont a szupervulkánnak, hogy nem nagyon tudnánk tenni ellene semmit a mostani technológiával.

Ökológiai összeomlás: ???

Ez sajnos túlságosan bonyolult kockázat ahhoz, túl sok ismeretlennel, hogy rendes valószínűséget lehessen számolni neki. De valahogy azért érdemes fejben tartani, hogy a hétmilliárd embert el kell tartania egy igen törékeny ökológiai rendszernek.

Globális hatalmi rendszer összeomlása: ???

Itt valamiféle embergyűlölő szekta / terrorista csoport / anarchista kannibál törzs (?!) megjelenésére utalhatnak a szerzők, amelyik világszerte sikeresen bedöntené a hatalmi rendet. Ez elég nagy hülyeségnek tűnik, de legalább számszerű valószínűséget nem adnak neki a szerzők.

Rossz globális kormányzás: ???

Lehetne egyszerűen annyira rosszul kormányozni, hogy abba az egész világ belerokkanjon, állítják a tanulmány szerzői. Egy túlságosan inkompetens és a végletekig korrupt globális rezsim önmagában is oka lehetne valamelyik másik lehetséges katasztrófának, amibe aztán kipusztul az emberiség.

(Financial Times.)