A 12 legdurvább világvége-valószínűség

meghökkentő tudomány
2015 február 14., 07:42
comments 207

Komoly feladatra vállalkozott két kutatóintézet, az oxfordi egyetemen működő Future of Humanity Institute és a svéd Global Challenges Foundation: kiszámolták végre igazi

tudományos alapokon,

hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy az emberi civilizációnak valamelyik nagy kockázat miatt vége legyen.

ezgif-1605699989

Lerágott csont, hogy a Föld történetének hatodik nagy kihalását éljük épp meg, mi is írtunk már róla hosszasan. A most elkészült jelentés annyiban ad csak újat ehhez, hogy "pontos" valószínűségeket rendel az egyes apokaliptikus veszélyek mellé. Ezeket a valószínűségeket nem adták össze a szerzők, hogy végül kijöjjön egy általános világvége-kockázat – főleg azért, mert ezeket nem lehet külön-külön vizsgálni, mivel valószínűleg együtt járnának egymással –, de egyikük azt mondta:

Aki 5 százalék alá becsülné az emberiség kihalásának esélyét, az túlságosan optimista.

Fontos viszont, hogy a tucatnyi különböző kockázat között van három kétélű dolog is: a nanotechnológia, a szintetikus biológia és a mesterséges intelligencia is nagy segítségére lehet az emberiségnek, de könnyen lehet velük ártani is.

Mesterséges intelligencia: 0-10 százalék

A legfontosabb és legtöbbet vitatott kockázat a gépek öntudatra ébredése, a gyilkoló robotok, terminátor replikánosok stb. szcenáriója. De a kockázatelemző csapat szerint még mindig nem látnak elég tisztán ebben a kérdésben, ezért elég széles valószínűségi tartományt jelölnek ki ennek a forgatókönyvnek.

Ismeretlen okok: 0,1 százalék

giphy (30)

Ide sok minden tartozhat, az ismeretlen ismeretlenek és a nevetséges(nek tűnő) dolgok is. A tanulmány szerzői például azt hozták fel, hogy beszippantja a Földet egy fekete lyuk, vagy egy idegen civilizáció felfigyel ránk, és lerohan minket. Szóval nem biztos, hogy olyan jó öltet teleszórni a világűrt arecibói üzenetekkel és mindenféle rádióadásokkal, mert a 0,1 százalék már elég komoly apokaliptikus rizikófaktor.

Extrém éghajlatváltozás: 0,01 százalék

Előfordulhat, hogy nem csak a mostani tudományos konszenzusban szereplő 4, hanem akár 6 fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet a következő évtizedekben. Ebben az esetben éhezés, tömeges kihalások, radikalizálódás és erőszak várnának az emberiségre. Ennek egy század százalékos valószínűsége van.

Nanotechnológia: 0,01 százalék

tumblr_nf99oxYeOy1tdhimpo1_1280

Könnyen lehet, hogy olyan új szuperanyagokat és/vagy kiirthatatlan minirobotokat hozunk létre a nanotechnológia segítségével, amelyek aztán valahogy megsemmisítik a földi életet. Ott van például a szürke trutyi elmélet, aminek már a hangzása is elég félelmetes.

Szintetikus biológia: 0,01 százalék

A természetes járványoknál sokkal nagyobb veszélyt jelentene egy szándékosan vagy véletlenül, de mesterségesen kifejlesztett vírus. Probléma az is, hogy az ezek előállításához szükséges technológiához is egyre könnyebben hozzá lehet férni.

Atomháború: 0,005 százalék

Minden leszerelés ellenére még mindig van bőven elég atomtöltet az amerikai és az orosz silókban ahhoz, hogy azok kilövéséből annyi por keletkezzen, ami elsötétítse a világot. Ennek most nem adnak túl nagy valószínűséget a szerzők, pedig volt már ennek nagyobb valószínűsége is a múlt század hatvanas és a nyolcvanas éveiben, tehát nem is olyan régen.

Globális járvány: 0,0001 százalék

Egy halálos, gyógyíthatatlan, könnyen terjedő járvány eléggé betenne, főleg ha hosszú lappangási ideje lenne, és csak későn vennék észre a dolgot.

Aszteroida-becsapódás: 0,00013 százalék

giphy (29)

Eleve húszmillió évente csapódik csak be 5 kilométernél nagyobb átmérőjű aszteroida, és jönne is egy, elég nagy eséllyel sikerülne eltéríteni a Bruce Willis csapatának taktikájával.

Szupervulkán: 0,00003 százalék

Olyan is volt már, hogy egy vulkán miatt annyi hamu kerüljön az atmoszférába, hogy évekig ne jusson rendesen fényhez a Föld. De szerencsére az aszteroida-becsapódásnál is ritkábban történik ilyen. Hátránya viszont a szupervulkánnak, hogy nem nagyon tudnánk tenni ellene semmit a mostani technológiával.

Ökológiai összeomlás: ???

Ez sajnos túlságosan bonyolult kockázat ahhoz, túl sok ismeretlennel, hogy rendes valószínűséget lehessen számolni neki. De valahogy azért érdemes fejben tartani, hogy a hétmilliárd embert el kell tartania egy igen törékeny ökológiai rendszernek.

Globális hatalmi rendszer összeomlása: ???

Itt valamiféle embergyűlölő szekta / terrorista csoport / anarchista kannibál törzs (?!) megjelenésére utalhatnak a szerzők, amelyik világszerte sikeresen bedöntené a hatalmi rendet. Ez elég nagy hülyeségnek tűnik, de legalább számszerű valószínűséget nem adnak neki a szerzők.

Rossz globális kormányzás: ???

Lehetne egyszerűen annyira rosszul kormányozni, hogy abba az egész világ belerokkanjon, állítják a tanulmány szerzői. Egy túlságosan inkompetens és a végletekig korrupt globális rezsim önmagában is oka lehetne valamelyik másik lehetséges katasztrófának, amibe aztán kipusztul az emberiség.

(Financial Times.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.