Négy térkép, ami segít megérteni, mi történik most Európában

gazdaság
2015 február 16., 14:19
comments 139

A Bloomberg Philanthropies és a London School of Economics közös jelentése nagyon részletesen foglalkozik Európa demográfiai és gazdasági változásaival. Maga a jelentés teljes terjedelmében elolvasható itt, de a CityLab kiemelt pár dolgot, amire külön érdemes odafigyelni.

Egyrészt hogy az utóbbi években épp a kelet-közép-európai országokban zajlott a leggyorsabb GDP-növekedés. (Arról, hogy a régióhoz képest Magyarországon mi zajlott, épp pár napja írtunk hosszabban.) Persze volt is honnan növekedni, hiába a lendület, amit mondjuk Kolozsvár elért az egy főre jutó GDP 4,1 százalékos éves növekedési átlagával, a mostani érték még mindig egy tizede a koppenhágai GDP-nek. (5840 euró/56100 euró)

terkep1

Szintén nagyon fontos információi a fiatalok munkanélküliségi helyzetének elterülése. Azt lehetett tudni, hogy Barcelona és Athén 25 évnél fiatalabb lakóinak kétharmada munkanélküli, de a kutatásból az is kiderült, hogy amúgy gazdaságilag jól teljesítő országok is komoly bajban vannak, ha nagyvárosaik fiataljainak szeretnének munkát kínálni. Stockholmban például 30 százalékos a fiatalok munkanélküliségi rátája, Nagy-Britanniában pedig városok között is komoly különbségek fedezhetőek fel.

terkep2

Közben nagyon nőnek nemzetállamokon belül a városok. Nem csak külföldi bevándorlók érkeznek ezekbe, de jellemző tendencia a belföldi migráció is. Érdekes példa például Tirana, melynek lakossága éves szinten 2,8 százalékkal nő, miközben az ország lakossága folyamatosan csökken. Tirana, a görög Lárisza és az Athén közelében fekvő Aharnész mellett Manchester, Utrecht és Brüsszel lakossága duzzadt a legnagyobb mértékben.

terkep3

És folytatódnak a migrációs folyamatok is, soha nem élt még ennyi máshol született ember egyes nagyvárosokban, mint napjainkban. A lakosság arányához viszonyítva a legtöbb bevándorló a svájci Lausanne-ban van, ide a svájci viszonyok között megfizethetőnek számító árszínvonal miatt érkeznek sokan, főleg Európa déli országaiból.

A CityLab elemzése szerint pedig

A bevándorlás hiánya Közép- és Kelet-Európa országai számára fejfájást okozhat, mivel ez azt jelenti, hogy minden tehetséges dolgozót, aki elhagyta az országukat, különösen nehéz pótolni.

terkep4

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.