A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azonosította a farsangi szezon legnagyobb veszélyét: a farsangi jelmezt!

ünnep
2015 február 19., 10:26
comments 66

"A farsang a bálok és a vidám összejövetelek időszaka, melyeknek legfontosabb kellékei a különböző farsangi öltözetek, így a gyermekek számára készült, állatokat, mesefigurákat és különféle hősöket ábrázoló álarcok és jelmezek is. A farsang mellett más alkalmakkor is előkerülnek a maszkok és jelmezek, ilyen lehet a halloween és a szilveszter is"

- kezdődik a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság frissen kiadott közleménye, de a hangulatos bevezető ne tévesszen meg senkit - a farsangi szezonban ugyanis rengeteg veszély leselkedik a farsangozókra, és ezek közül is a legveszélyesebb nem más, mint

a farsangi jelmez.

A hatóság összesen 30 jelmezt vizsgált, és a Mechanikai és Villamos Laboratórium közreműködésével arra jutott, hogy a jelmezek fele (50%-a) nem felelt meg a farsangi jelmezekkel szemben támasztott követelményeknek.

Itt a szomorú eredmény:

  • A vizsgált 30 fajta termékből 15 (50%) nem felelt meg a szabvány által támasztott követelményeknek.
  • A festett madártollak mind hevesen égtek, ezért az ezeket tartalmazó termékek veszélyesnek bizonyultak.
  • A parókák egy kivétellel szintén nem mentek át a vizsgálatokon.
  • A szőrmét vagy szőrös anyagot tartalmazó termékek három rövid szőrű plüss anyagból készült jelmez kivételével jól égtek, így nem teljesítették a követelményeket.
  • Az álarcokkal, amelyek műanyagból készültek – legyen az merev, félmerev, gumiszerű vagy szivacsszerű formázott műanyag – általában nem szokott gond lenni, idén egy polifoam anyagú maszkot talált a labor, amely viszont hevesen égett.
  • A nem szőrös textilből készült jelmezek mind megfeleltek.

Szerencsére a hatóság útmutatót is nyújt a veszély kiküszöbölésére:

"A nem megfelelő anyagú termékek tehát súlyos veszélyt jelentenek a gyermekekre, ezért az ő testi épségük megóvása érdekében elvárható, hogy a maszkokhoz és jelmezekhez felhasznált anyagok

égésgátlóval adalékoltak

legyenek. Az ilyen anyagok lánggal érintkezve vagy meg sem gyulladnak, vagy meggyulladnak ugyan, de a láng eltávolodása után azonnal, vagy nagyon rövid időn belül maguktól kialszanak, így nagy valószínűséggel nem okoznak sérülést."

Kedves szülők, önök már adalékolták égésgátlóval a gyerek farsangi jelmezét? Sosincs késő!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.