Zimmerman megússza a szövetségi vádemelést

bűnügy
2015 február 24., 21:30

Nem emelnek szövetségi vádat George Zimmerman volt önkéntes rendész ellen, aki a floridai Sanfordban 2012 februárjában agyonlőtte a szerinte gyanúsan viselkedő, 17 éves fekete Trayvon Martint – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az önvédelemre hivatkozó Zimmermant 2013 júniusában az illetékes floridai esküdtszék felmentette a hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság vádja alól, ami országszerte tiltakozásokat váltott ki fekete és jogvédő szervezetek részéről.

Az ügyben szövetségi vizsgálat is indult, hogy megállapítsa, Zimmerman megsértette-e az emberi jogokat, vagyis, hogy tettének „faji gyűlölet” volt-e a mozgatórugója. Az igazságügy-minisztérium végül nem talált elég bizonyítékot arra, hogy Zimmerman szándékosan megfosztotta volna Martint az emberi jogaitól, vagy hogy faji megfontolásból ölte volna meg.

Az amerikai igazságügyi hasonló vizsgálatot folytat a tavaly augusztusban egy fergusoni fehér rendőr által agyonlőtt fekete Michael Brown ügyében. Az emberölés és az a tény, hogy a vádesküdtszék nem emelt vádat az elkövető ellen, hetekig tartó tiltakozásokat robbantott ki az Egyesült Államokban. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.