Zimmerman megússza a szövetségi vádemelést

bűnügy
2015 február 24., 21:30
comments 44

Nem emelnek szövetségi vádat George Zimmerman volt önkéntes rendész ellen, aki a floridai Sanfordban 2012 februárjában agyonlőtte a szerinte gyanúsan viselkedő, 17 éves fekete Trayvon Martint – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az önvédelemre hivatkozó Zimmermant 2013 júniusában az illetékes floridai esküdtszék felmentette a hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság vádja alól, ami országszerte tiltakozásokat váltott ki fekete és jogvédő szervezetek részéről.

Az ügyben szövetségi vizsgálat is indult, hogy megállapítsa, Zimmerman megsértette-e az emberi jogokat, vagyis, hogy tettének „faji gyűlölet” volt-e a mozgatórugója. Az igazságügy-minisztérium végül nem talált elég bizonyítékot arra, hogy Zimmerman szándékosan megfosztotta volna Martint az emberi jogaitól, vagy hogy faji megfontolásból ölte volna meg.

Az amerikai igazságügyi hasonló vizsgálatot folytat a tavaly augusztusban egy fergusoni fehér rendőr által agyonlőtt fekete Michael Brown ügyében. Az emberölés és az a tény, hogy a vádesküdtszék nem emelt vádat az elkövető ellen, hetekig tartó tiltakozásokat robbantott ki az Egyesült Államokban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.