Lefosott Bokák Everywhere: Imádták a magyar kritikusok Lizát, a rókatündért

Tbg
FILM
2015 február 25., 20:34
comments 119
  • Ez itt a Rohadt kritikusok, a 444 fikaösszegző sorozata, a legigazságosabb filmkritika az országban.
  • Utoljára talán a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan c. filmre gerjedtek ennyire a magyar filmkritikusok, mint Ujj Mészáros Károly első nagyfilmjére.
  • A nézők is nézték!
  • A Liza, a rókatündért olyan klasszikusokkal mérik össze a fikanindzsák, mint az Amélie, vagy Wes Anderson filmjei.
  • Káprázatos, könnyed, groteszk, fura, szerelmes, vicces, melankólikus, nem magyar, mégis nagyon magyar, kelet, nyugat, utómunka, végre jó a zene... úgy repkedtek a dicséretek, mint a sportsajtóban, amikor sikerül egy döntetlent összehozni a magyar válogatottnak Finnországgal szemben.
  • A filmet a Magyar Nemzeti Filmalap 205 millió forinttal támogatta, a költségvetése 420 millió körüli.
  • A Rohadt Kritikusok-sorozat korábbi darabjai.

filmkritikus-animacio-8

Liza, a rókatündér 8/10

Színes, magyar játékfilm, 98 perc, 2014 
(Facebook, Port.hu)

Sztori: Csudapesten, amely hasonlít Budapestre, csak éppen nem a szocializmus, hanem valami vérszegény kapitalizmus tombol benne, éldegél egy szende szingli, aki lassan harmincas éveibe fordul. Igazi pasija még nincsen, lassan az is kiderül, miért...

„Wes Anderson mellett eszébe juthat még a nézőnek Amelie is, csak hát ez ezerszer jobb, mint az a szörnyen érzelmes, szemmeregetős francia változat. (...) Végre valaki ki meri mondani, mi az a szerelem.”

9 /10

„ez tehát egy mese, de a darkosabb, grimmes vonulatból, itt nincs cécó, valaki mindig elpatkol. Mi pedig még mindig vigyorgunk, mert ez egy fekete komédia is, amiből A nyomozó óta nem sok volt hazánkban az Isteni műszakon és az Utóéleten kívül.”

8 /10

"Összesen két kifogásom van: 1. Ha már ennyire extrém az alaphelyzet, simán vadabb vizekre is evezhetett volna a sztorival. 2. Ehhez a vad műfaj- és stílusegyveleghez egy kicsit gyorsabb tempó jobban illett volna.”

8 /10

„Tövisházi Ambrusnak és Csengery Dánielnek sikerült az, ami magyar filmben olyan ritkán valósul meg: a zene nem csak kötelező kellemetlen eladható melléktermék lett, hanem szerves módon kapcsolódik a sztorihoz és óriás léptekkel segíti a filmet, a kamu rockabilly-számok pedig saját jogukon is slágerek lehetnének.”

8 /10

„Szóval egy csomó tehetséges ember itt valami nagyon jót csinált. Hogy vevő lesz-e a hazai közönség erre a szokatlan, bohókás vígjátékra, képtelenség megsaccolni, én legalábbis picit sem igazodom már el a nézőkön. ”

9 /10

„A Liza, a rókatündérrel megérkezett végre az a magyar film, amire összeteszi a kezét a kritika, a szakma, amit meg lehet mutatni az összes külföldi havernak, a szülőknek, talán még a nagyszülőknek is”

9 /10

„Ez a típusú "csendes", az abszurd helyzeteket kedvelő humor egyáltalán nem jellemző a mostani magyar komédiákra, sőt a könnyedebb közönségfilmek régóta nem látnak tovább az alpári, altesti poénoknál. A Liza különcsége vitán felül nagy űrt akar betölteni a magyar filmtörténetben.”

8 /10

„Az abszurd romantikus vígjáték meghatározás nem hülyeség: a film hol morbid, hol végletekig naiv, de leginkább nagyon ötletes és jópofa.”

8 /10

„Nem menthetetlen film tehát a Liza, a rókatündér, sőt, élvezhető darab, üde színfolt a sokáig Tarr Béla epigonok által uralt honi művészfilmes palettán. Ha kicsit összeszedettebb, átgondoltabb és célirányosabb lenne, talán még maradandó alkotás is válhatott volna belőle.”

7 /10

„Ha csak annyit tudnék egy filmről, hogy Csudapesten játszódik, nem biztos, hogy rohannék megnézni, de a rendező és munkatársai olyan magabiztossággal és következetességgel építik fel ezt a mondjuk, hogy a 60-as évek Budapestjét kapitalizmussal megbolondító, retrós világot, hogy öröm benne mozogni.”

7 /10

„Hát ennek is eljött az ideje. Újra egy élvezetes, ötletes és nagyon szórakoztató romantikus vígjátékot termelt ki kicsiny hazánk.”

8 /10

„Romantika, percenkénti geg, kultúrák kvázi egybeolvasztása és szeleburdi figurák díszes tárháza a Liza, a rókatündér, amit csak ajánlani tudok mindenkinek megtekintésre.”

8,5 /10

Filmvilág (offline) - Kovács Bálint

„Ugyanakkor ez a precíz, minden tekintetben átgondolt, jó dramaturgiájú, megfontolt és magabiztos építkezés okozza azt is, hogy a Liza... egészében véve annak ellenére sem tud igazán zsigeri hatást elérni, hogy önmagában minden része remekül megállja a helyét.”

8 /10

„E mozi legalább annyira japánfetisiszta, mint a Kill Bill, zsánerfilmként pedig posztmodern mű, azaz gyermekdeden játékos és stilizált, ironikus és önreflexív. ”

9 /10

„Balsai Móni szerény megjelenése naivsága és jóhiszeműsége, David Sakurai olykor hőn szerelmes, máskor halálosan féltékeny énje, Bede Fazekas kitartó és komikus macsóalakja, Reviczky megunhatatlan poénjai és Schmied retro-Casanovaként, a sokszínű színészgárda együtt hozták létre a film egyedi és varázslatos atmoszféráját.”

7,5 /10

„Nyolc év nagy idő, és nagy eséllyel az alkotók akaratán kívül húzódott el ennyire a produkció. Ez azonban arra mindenképp jó volt, hogy kompromisszummentes alkotást hozzon létre a hatalmas stáb.”

8 /10

„Sokszori megnézésre is én megmondom őszintén imádtam ezt a filmet!”

8 /10

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.