Rogán: Nem hiszünk az egyenlőségben

POLITIKA
2015 február 25., 16:55
comments 331

A kommunista vezetők mind felelősséggel tartoznak a gulágért, ezért nem engedhetjük, hogy bármely intézmény Magyarországon egy kommunista nevét viselje – mondta a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője a budapesti gulágemlékműnél, ezzel utalva a Ságvári-botrányra. (Ezzel szemben Pozsay Imrét nemrég lazán kitüntették.)

Rogán az MTI szerint azt is mondta – helyesen –, hogy nem engedhető meg a bűn relativizálása és bagatellizálása.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján (amivel kapcsolatban itt írtam meg, mennyire veszi komolyan a kommunizmus bűneit a Fidesz) Rogán azt is mondta: a bűnöket nem az orosz nép, hanem a kommunisták követték el. Szerinte a kommunista egyenlőség eszméje egyedül a lágerekben valósult meg hiánytalanul, az egyenlő és boldog emberek társadalmát nem hozta el.

„Ezért nem hiszünk az egyenlőségben, mert ahhoz le kell rombolni mindent, ami érték, el kell hurcolni mindenkit, aki értéket teremt”

– mondta a hivatalosan tiszta Rogán, aki szerint aki a polgári értékekben hisz, az egyenlőséget téveszmének gondolja. (Az Alaptörvény egyébként állami feladatként határozza meg az esélyegyenlőség előmozdítását.)

Rogán Antal a legfőbb polgári erényeknek nevezte a tanulást, a tudást és a műveltséget, amik ellen elsőként felléptek a kommunisták. Az értelmiség ad keretet, formát a társadalom szövetének, ezért vitték el a kis nemzetek szinte teljes intelligenciáját – mondta.

A politikus az emléknap rendeltetésének nevezte, hogy feltárja az igazságot a múltról, „szembesítsen minket azzal, amikor egy ideológia az emberben lévő rosszra és gonoszra akar építeni, miközben a legnagyobb jót ígéri”.

Rogán Antal szerint a nyugati világ, ahol az emberek nem tapasztalták meg saját bőrükön a kommunizmus borzalmait, bagatellizálni, relativizálni szeretné a kommunizmus bűneit, ezt azonban „a közép-európaiak nem engedhetik”.

Az emlékműnél koszorút helyezett el többek között Antall Józsefné, a volt miniszterelnök özvegye, a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány fővédnöke. Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes koszorúját is elhelyezték a Magyar Honvédség díszalakulatának tagjai.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.