Saját várost épít magának a Google Kaliforniában

építészet
2015 február 26., 07:13
comments 63

A kaliforniai Szilícium-völgyben székelő techcégek nem bírnak magukkal: egymás után kezdenek megaépítkezésekbe, hogy el tudják helyezni sok tízezernyi alkalmazottjukat. Az Apple Cupertinóban építi második számú főhadiszállását, a szerényen csak űrhajónak nevezett, 11 000 embernek helyt adó körkörös rettenetet Norman Foster tervei alapján, az így néz ki majd, ha elkészül:

appla_hq

A Facebook Menlo Parkban, a Sun volt birtokán építette fel saját főhadiszállását, aminek egy része jobb ötlet híján a szomszéd falu, Palo Alto utcáit mintázza - nem mintha olyan nagyon érdemes lenne a megmintázásra. A bővítésre ők is világhírű építészt kértek fel: Frank Gehry 40 ezer négyzetméteres, pillangószárnyas új épületet tervezett a Facebooknak. A szárnyakat persze lenyirbálták, nélkülük épül meg a monstrum, ami a tervek alapján leginkább titkos hadibázisra hasonlít, őrtornyokkal:

fb_gehry

És akkor most a Google, ami a harmadik szomszéd faluban, Mountain View-ban terjeszkedne, hogy el tudja helyezni az 54 ezerből azt a 20 ezer alkalmazottat, aki helyben dolgozik. A Google a londoni Heatherwick Studióval (2012-es olimpia) és a dán Bjarke Ingelsszel terveztetik az új főhadiszállást, aminek terveit most pénteken mutatják be a helyi önkormányzatnak. A tervekről egyelőre annyit lehet tudni, hogy canopy-szerű, magyarul sátortetős épületekből áll majd a kampusz, valami ilyesmit tessék elképzelni:

canopy1

A megalomán, város-a-városban tervek minden érintett településen rendszeresen borzolják a kedélyeket, főleg azokéit, akik nem az érintett cégeknél dolgoznak ejtőernyősként, hanem nyugodt, pár tízezres San Fraciscói-öböl-környéki kisvárosokba költöztek be pár évtizeddel ezelőtt, most meg szívják a fogukat. A techcégek ennek ellenére gyakorlatilag mindig megkapják az engedélyt az építkezésre, nem utolsó sorban azért, mert ők a legnagyobb munkáltatók a környéken, irtózatos adóbevételeket termelnek és pörgetik a helyi gazdaságot.

Ami az öböl környékének elcorporate-osodását illeti: volt szerencsém egy évet a környéken tölteni, és jártam mindegyik főhadiszálláson, az Apple-nél Cupertinóban és a Google-nél Mountain View-ban (a Facebooknak néhány éve még csak egy pici irodája volt Palo Alto belvárosában). Akármennyit rinyálnak az őslakos helyiek, a legtöbb Szilícium-völgybeli település eleve földszintes, lepénylapos, építészetileg teljesen jellegtelen és jelentéktelen épületek egymás mellé hányt halmazából áll, a techcégek kampuszai ezektől viszonylag jól elkülönülnek, és a geekpenetráció csak az egy főre eső Porschék és BMW-k számában, illetve az irtózatos ingatlanárakban mutatkozik meg.

De az biztos, hogy egy Norman Foster meg egy Frank Gehry csak jót tehet a Szilícium-völggyel, már ami a látványt illeti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.