Kaphat-e szobrot a svéd asszony, aki retiküljével vert fejbe egy neonáci fiatalt?

külföld
2015 március 02., 18:05
comments 97

Danuta Danielsson egy nagyon ismert asszony Svédországban: 1985-ben egy Växjö városában zajló neonáci rendezvényen fejbecsapott egy nácit a táskájával, erről pedig véletlenül épp fénykép készült, és az bejárta a hazai és a nemzetközi sajtót. A nő, akinek édesanyja túlélt egy német koncentrációs tábort, azóta már elhunyt, de neve ismét sokat szerepel a sajtóban.

Egy svéd művész ugyanis szobrot szánt volna a városba, ahol egykor a támadás történt, de a helyi önkormányzat múlt héten ezt megakadályozta. Döntésük szerint azért, mert a retikülös asszony ábrázolása az erőszak dicsőítését jelentené. A város vezetői pedig bármennyire is nem bírják a nácikat (ezt ők maguk mondták a Washington Postnak), de a városban a demokráciáért és a szólásszabadságért dolgoznak.

Nem fogadhatjuk el, hogy hogy valaki megüt a táskájával egy másik embert, csak mert nem kedveli őt. Ráadásul egy rokona is megkeresett minket Danielssonnak, és ő is mondta, hogy nem szeretné, ha így emlékeznének a nőre.

Amikor Susanna Arwin először rakta ki szobrának tervét Facebook-oldalára, főleg pozitív kritikákat kapott. Aztán idővel felbukkantak a kritikus hangok is, végül pedig országos vita kerekedett mindebből: Danielsson vajon hős vagy támadó. A szobor tervének bírálói szerint mindez ráadásul egy nagyon érzékeny időben jött elő, amikor az európai terrorizmus új hulláma kedvezhet a szélsőségeknek is.

A kérdés már rég elhagyta a hatvanezres város határait, a szobor támogatói országszerte retikülökkel kezdtek el feldíszíteni szobrokat, szerintük a nő ütését valójában a bátorságának szimbólumaként kell értelmezni. Amióta kitört az országos vita, több önkormányzat jelezte, hogy szívesen befogadná a szobrot, hiszen Danielsson családja révén maga is a nácik áldozata volt.

Ugyanakkor fontos arra is kitérni, hogy a képet készítő fotós szerint a nő szinte azonnal megbánta tettét 1985-ben. Igaz, élete során később soha nem beszélt az egész ügyről a nyilvánosság előtt. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.