Puerto Ricóban pénzbüntetésre ítélnék a túlsúlyos gyerekek szüleit

külföld
2015 március 02., 20:18
comments 87

Az ország kormánya komoly harcot hirdetett a fiatalkori elhízás ellen, mindez idáig nem sok sikerrel, Puerto Ricóban még mindig súlyos népegészségügyi probléma ez. A kormány ezért most szigorúbb eszközökhöz nyúlna, egy most benyújtott törvénytervezet szerint akár 800 dolláros büntetés is járhatna azoknak a szülőknek, akik nem tesznek gyermekük egészségéért és súlyáért.

Az ország gyermekeinek mintegy harmada túlsúlyos. Az ezzel járó egészségügyi kockázatok száma pedig szinte végtelen. Ráadásul az egészségtelen és helytelen táplálkozási szokások jellemzően ot is jobban sújtják a szegényebb családokat.

A mostani törvénytervezet bevonná a tanárokat, hogy jelentsék a túlsúlyos gyerekeket, az iskolai tanácsadó pedig a jelzett esetekben leülne a szülőkkel, hogy diétát és edzésprogramot állítsanak össze. A gyermeket havonta ellenőriznék, és ha elmaradnak az eredmények, jönne a büntetés.

A törvény első ránézésre tűnhet jó szándékúnak, de mint a Quartz is írja, sok probléma van vele. Egyrészt mivel a gyermekkori elhízás sokszor a kifejezetten szegény körülmények között élő családokat sújtja, minden megoldás, ami ezektől a családoktól további forrásokat venne el, nem lehet helyes.

Ehelyett érdemesebb lenne utánanézni a strukturális okoknak, például hogy a viszonylag apró országban 2000 gyorsétterem működik, és a helyiek 77 százaléka eszik rendszeresen ilyen helyeken. Szóval lehet érdemesebb lenne előbb az étkezési kultúra sajátosságait feltárni, és esetleg a szabályozáson szigorítani.

Ez persze a valóságban sosem így történik. Mint kiderült, a kormány elhízás-ellenes kampányát épp az a reklámügynökség népszerűsíti, amelyik évente súlyos milliókat keres a gyorsétteremláncok megrendeléseinek köszönhetően.

Persze sikereket így is érhet el a kampány, de azt fontos megérteni, hogy ekkora mértékben eluralkodó elhízási jelenség esetében csomó faktort tekintetbe kell venni, genetikától a vagyoni helyzeten át az oktatásig. Az Egyesült Államok szakértői, akik otthon szintén küzdenek ezzel a problémával, épp azért kritizálták ezt a tervet, mert a büntetés helyett az ösztönző módszerek szoktak sokkal hatékonyabbnak bizonyulni. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.