Két perc alatt nem tudta megvédeni a magyar kormányt, így csak magából csinált hülyét Kanadában Oláh Lajos, az ottawai nagykövetség első beosztottja

háború
2015 március 04., 14:21
comments 762

Panelbeszélgetésen elemezte a magyarországi politikai helyzetet Montréalban Göllner András, az ottani Concordia Egyetem professzora, Bozóki András volt kultuszminiszter a CEU-ról és Kim Lane Scheppele, a Princeton professzora.

A beszélgetés végén váratlan fordulat következett be: szólásra emelkedett egy férfi, akiről kiderült, hogy ő Oláh Lajos, az ottawai magyar nagykövetség első beosztottja, a nagykövet után rangban a második ember.

Oláh sérelmezte, hogy a beszélgetés Magyarországról, a magyar kormányról zajlott anélkül, hogy a kormány képviseletében bárkit meghívtak volna, és közölte: a beszélgetést igazságtalannak, kiegyensúlyozatlannak és részrehajlónak érezte.

"Mintha azért ültek volna össze a kutatók, hogy fura képet fessenek az országról és megválasztott miniszterelnökéről, és hogy démonizálják a magyar kormányt" - mondta Oláh.

"Could you tell me why is it? Could you tell me why is it?"

- kérdezte az első beosztott többször is a beszélgetés résztvevőitől.

Göllner válaszul  elmondta, hogy ők hívták ugyan a nagykövetet, de azt a választ kapták, hogy nem engedélyezték neki a részvételt.

"Bárcsak többször képviseltetné magát a magyar kormány az ilyen beszélgetéseken" - mondta Göllner, és azt is elmagyarázta, hogy ez egy tudományos összejövetel egy egyetem területén, nemzetközi szakértők részvételével, ezzel utalva arra, hogy oda nem feltétlenül kötelező kormánypárti politikusokat meghívni. A professzor szerint számtalanszor hívtak magyar diplomatákat a különböző vitákra, de ők minden ilyen kérést visszautasítottak, és ennek írásos nyoma is van.

 "De miért kellene önnel leülnie a magyar nagykövetnek?"

- kérdezte erre Oláh, mire a közönség hatalmas hahotában tört ki, és valaki bekiabált:

- Akkor mi a probléma?

Oláht végül kihívták a pódiumra, de amikor kiderült, hogy csak két percet kap, közölte, hogy annyi idő nem elég.

"Sok hazugságot mondtak Magyarországról... Nem öt percbe telik megvédeni egy országot"

- mondta Oláh.

"Sajnos összesen ennyi időnk van"' - mondta Göllner.

Oláh, aki végül két percet kapott, visszament a hátsó sorba, a másik mikrofonhoz, elővette a Concordia Egyetem paksamétányi alapszabályát, amit a jelek szerint előre letöltött és kinyomtatott, és abból olvasott fel az őszinteségre és az akadémiai integritásra, illetve a tanár-diák kapcsolatokra és az egyetem vezetésére vonatkozó passusokat. 

"Inkább védje meg Magyarországot!" - javasolta neki valaki a jelenlévők közül.

"Nyilván arra céloz, hogy nem vagyunk őszinték, fejtse ki, miért!" - mondta Göllner, és Scheppele is arra biztatta, hogy mutasson rá az általa emlegetett pontatlanságokra.

"Nem teszem"

- mondta Oláh, és visszaült a helyére.

A Kanadai Magyar Hírlap tudósítása szerint Oláh később hülyeségnek nevezte az előadáson elhangzottakat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.