Budaörs polgármestere az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát követeli

politika
2015 március 08., 15:24
comments 123

Írtunk mi is arról a műbalhéról, amit a Fidesz budaörsi szervezete indított az útdíj bevezetése ellen harcosan kiálló Witthinghoff Tamás polgármester ellen. A Fidesz szerint a polgármester egy önkormányzati ülésen nem volt hajlandó emlékezni a kommunizmus áldozatainak emléke előtt és tagadta, hogy Magyarországon kommunizmus lett volna, Witthinghoff szerint viszont azután tört ki köztük a vita, hogy a helyi fideszesek a kommunizmus ma is élő haszonélvezőit hozták szóba, mire ő Szűrös Mátyást és Pozsgay Imrét.

Az ügy itt nem ért véget, mint a polgármesteri irodától megkapott közleményből kiderült, vasárnap a Fidesz-KDNP és a Jobbik kezdeményezésére civil szervezetek tüntetést hirdettek a budaörsi városháza elé.

A polgármester közleményében egyrészt úgy fogalmaz:

Szomorúnak tartom, hogy olyan tisztességes embereket, akik valóban áldozatai voltak az előző elnyomó rendszereknek, hazugságokkal és csúsztatásokkal alantas politikai célokra használnak fel. Ezúttal is kijelentem, hogy soha nem tagadtam a különböző neveken működő diktatórikus rendszerek bűneit, és ezt az állításomat egész eddigi életemmel is hitelesítettem.

Majd arról ír, hogy a képviselő-testületi ülésen soha nem emlékeztek meg semmiféle eseményről sem egyperces felállással, mivel az a szakmai munka helyszíne, de mindig megtalálták eddig a méltó módját, hogy leróják tiszteletüket a különféle diktatúrák áldozatainak emléke előtt.

Az ellenem indult igaztalan és méltatlan hecckampány szervezőinek kizárólag az a céljuk, hogy eltereljék a figyelmet a magyar társadalom valós problémáiról. Ez tipikusan a diktatúrák módszere.

- írja Wittinghoff, majd úgy folytatja:

"Mindig találniuk kell egy érzelmileg átélhető ügyet, amelyben gyűlölni lehet valakiket. Addig sem gondolkodnak az emberek azon, hogy hová tűnnek azok a száz és százmilliárdok, amelyek az ő életkörülményeiket javíthatnák. Addig sem teszik fel a valódi kérdéseket, mint az olyanokat, hogy miért távoznak a jól működő cégek Magyarországról, mi szükség volt az útdíj bevezetésére, miért csökkentik a vasárnapi zárva tartással a budaörsi áruházak forgalmát és ezzel a város iparűzési adóbevételeit, vagy éppen azt, miért nem ellenőrzik szigorúbban a pénzügyi szervezeteket, hogy azok ne lophassák el sok százezer kisember, egyesület, alapítvány és önkormányzat pénzét.

De a hatalmon lévő kormány még a múlt feltárása érdekében sem tesz semmit. Kétharmados többsége birtokában sem hozta nyilvánosságra az ügynökaktákat, nem akadályozta meg, hogy Putyin elnök olyan emlékművek tövében koszorúzzon, amelyekre frissen festették fel, hogy 1956 ellenforradalom volt.

Ezért tárgyalásokat kezdeményezek a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel és mindazokkal, akik fontosnak tartják, hogy lassan három évtizeddel a rendszerváltás után kerüljenek nyilvánosságra az ügynökakták. Követeljük együtt, hogy végre történjen valami ebben az ügyben.

Egyúttal magyarázatot várunk a Fidesz-KDNP-től arra, hogy kétharmados parlamenti felhatalmazás birtokában miért szabotálta el mindeddig ezt a lépést, amelyet a környező országoknak szinte mindegyikében régen megtettek már.

A hatalmon lévőknek, az ilyen tüntetésekre pontosan azért van szükségük, hogy a megtévesztett embereknek a valódi felelősök helyett egy bűnbakot mutathassanak fel. A hazugságokon és megtévesztéseken alapuló politika azonban csak egy ideig hatásos, az emberek szeme előbb-utóbb mindig felnyílik."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.