A Fidesz és az MSZP nem tudja eldönteni, hogy "szocialista" vagy "fideszes" brókerbotrányról van-e szó

gazdaság
2015 március 09., 12:20
comments 68

Bomba neveket idézett be Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke a bizottság hétfői ülésére, hogy kemény kérdéseket tegyen nekik a Buda-Cash / DRB üggyel kapcsolatban. Meghívtak három korábbi szocialista pénzügyminisztert (László Csaba, Draskovics Tibor, Veres János), Antali Károly korábbai Buda-Cash korábbi fb-elnököt és Bajnai-kabinetfőnököt, valamit két korábbi PSZÁF-elnököt is, Farkas Ádám mellett a Fidesz által kinevezett Szász Károlyt is.

Közülük csak Antali és Veres jelentek meg, de a bizottság tagjai így is tökéletesen bizonyíthatták a teljes agyhalált, ami ezt az ügyet övezi.

photo_camera Antali Károly válaszol szűkszavúan a sajtó kérdéseire.

Rogán megismételte azokat a csúsztatásokkal teletűzdelt állításokat, amikről itt írtunk korábban, bár legalább a korábban összekevert Gyarmati Jánosokat most nem hozta szóba.

Visszatér a Kulcsár-ügy

Tíz éve, a Kulcsár-ügy kirobbanása után egy szocialista egyéni módosító elfogadásával lazult a brókercégek ellenőrzése, vádolt Rogán. Két év helyett ötévente volt kötelező ellenőrzés ezt követően (kivéve, ha a felügyelet valami gyanúsat látott, és nem tartotta fontosnak a gyakoribb ellenőrzéseket). Erre válaszul azt mondta Veres János, Gyurcsány korábbi pénzügyminisztere, hogy a Fidesz is egyöntetűen megszavazta a szóban forgó egyéni módosítót, ami egyébként sem a kormány javaslata volt, és később a Fidesz sem szigorított rajta.

Rogán szerint Farkas Ádám PSZÁF-elnök nem talált "semmit. Semmit!", de arról nem beszélt, hogy Szász Károly PSZÁF-elnök sem talált semmit.

Rogán egyébként olyat is mondott, hogy a Buda-Cash fb-elnökeként Antali Károly "törvényességi felügyeletet gyakorolt" a cég ügyei felett, pedig ez elég nagy tárgyi tévedés, a felügyelő bizottság valójában a tulajdonosok belső ellenőrzésének eszköze. (Ebben Antali igazította helyre.) Antali egyébként hiába jelent meg a meghallgatáson, azon túl nem mondott sokat, hogy tagadta, hogy bármi gyanúsat látott volna, vagy hogy 2008 szeptembere után bármi köze lett volna a céghez; állítása szerint az utolsó Buda-Cash mérleg, amit ismert, a 2007-es volt. Azt, hogy 2009 márciusáig fb-elnök volt a cégiratok szerint, a magyar cégbíróság lassúságával magyarázta.

A gazdasági bizottság fideszes vezetője végül azt is elmondta, hogy Antali kapcsolatai a "Dunaferr korábbi szocialista vezetéséhez vezetnek" és hogy "Kovács Lászlóhoz is barátság fűzte", ez Antali szerint "enyhén szólva inszinuáció".

Rogán vádjainál nem volt kevésbé nevetséges az MSZP igyekezete, hogy megpróbálják a 2010-es, aprópénzes büntetéssel véget érő vizsgálatot valami komoly dolognak beállítani, ami után mulasztást követett el a PSZÁF, majd az MNB, hogy nem követte a brókercég ügyeit tüzetesebben (valójában olyan apróságokat talált akkor a PSZÁF a Buda-Cashnél, amiket bármikor minden másik brókercégnél is). Burány Sándor a DRB bankok takarékszövetkezeti integrációból való kimaradását hozta elő, de többször elhangzott az is, hogy miért csak Antalit bántják a fideszesek, amikor ott volt a Buda-Cash fb-ben egy Andrási Miklós nevű korábbi Fidesz-KDNP-s EP-jelölt is (erre válaszul Rogán Andrásit is ekézni kezdte, mint Bajnai-kinevezettet).

A szocialista és DK-s politikusok a bizottságban a fideszes retorika tükörképeként beszéltek "fideszes brókerügyről", tovább nehezítve az egyébként elég fontos és bonyolult ügy megértését.

Talán holnap

Holnap talán ennél többet fogunk megtudni, mert Windisch László MNB-alelnök ugyanitt ismerteti majd a mélyrehajtó-átfogó-szuperalapos vizsgálat eredményeit. De azt még nem tudni, hogy az ülés titkos lesz-e.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.