Évtizedek után akadt egy nyugati kormány, amelyik be mert szólni Szaúd-Arábiának a demokrácia és a nők jogának hiánya miatt

külföld
2015 március 13., 19:09
comments 103

Svédország nemrég hivatalba lépett baloldali kormánya elég látványos külpolitikába kezdett. Elsőnek első európai országként elismerték a Palesztin Államot, amire válaszul Izrael haza is rendelte nagykövetét. Majd jött az orosz tengeralattjáró üldözése az Északi-tengeren. Most pedig komoly diplomáciai csörtébe kezdtek egy országgal, mellyel ritkán szoktak összeakadni nyugati hatalmak: Szaúd-Arábiával.

A héten a kormány ugyanis úgy döntött, hogy visszamond egy több millió dollár értékű fegyverszerződést az arab országgal, ezzel egy évtizedes múltú védelmi-kereskedelmi együttműködést megszakítva. A döntést azután hozták meg, hogy a svéd külügyminisztert, Margot Wallstromot megakadályozták a szaúdi diplomaták abban, hogy demokráciáról és a női jogok helyzetéről beszéljen az Arab Liga kairói ülésén.

photo_camera Margot Wallstrom (CLAUDIO BRESCIANI / TT NEWS AGENCY / AFP)

Azóta egyre feszültebb a viszony, szerdán Rijád vissza is hívta nagykövetét, a svéd külügyminisztérium pedig nyilvánosságra hozta Wallstrom tervezett beszédének vázlatát, ami ugyan nem konkrétan Szaúd-Arábiáról szólt volna, de kifejezetten a női jogok növelésére tett javaslatot.

A szaúdi külügyminiszter szerint ezek a megjegyzések offenzívék és otrombán avatkoztak volna bele az ország belső viszonyaiba. Egy svéd lapnak adott interjúban Wallstrom azóta kritizálta a szaúdi kormányt azért is, mert 1000 korbácsütésre ítélték a kormányellenes bloggert. A döntést a miniszter középkorinak nevezte.

Az arab királyság csak tavaly 39 millió dollár értékben vásárolt katonai eszközöket a svédektől, de az elmúlt években mintegy 550 millió dolláros bevételt hozhatott ez a svéd hadiiparnak. Ez az üzlet ért most véget. Meg egy nagyon komoly tabu is. A nyugati országok évtizedek óta nézték el gyakorlatilag szó nélkül az emberi jogok megsértését Szaúd-Arábiába, mert az olajban nagyon gazdag ország fontos katonai szövetségesnek számít a Közel-Keleten. Most a svéd kormány gyakorlatilag egy 50 éves félrenézést tört meg.

A szaúdiakkal szembeni kettős mérce az utóbbi években még látványosabb lett, például mert miközben a nyugati világ szörnyülködve figyeli az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által végrehajtott lefejezéseket, Szaúd-Arábiában is végeznek ki elítélteket ezen a módon. Ráadásul az ország politikai berendezkedéséhez képest még Irán is demokratikusabb.

Érdekesség, hogy a fegyverszerződés amúgy is idén járt volna le, és a svéd politikai pártok között nagyjából egyetértés lett arról mostanra, hogy azt nem szabad megújítani. A miniszterelnök, Stefan Löfven ugyanakkor az ország pénzügyi elitjéhez hasonlóan bízott benne, hogy meg tudják újítani a szerződést, ami meglehetősen fontos a svéd hadiipar számára. Végül a politikai és üzleti érdekek között sodródó miniszterelnök is belátta, hogy a kormánya nem engedhet meg magának egy ilyen szerződést, és belement abba, hogy lefújják a meghosszabbítását.

A Foreign Policy elemzése szerint a szaúdiak heves reakciója és a nagykövet visszahívása annak jele lehet, hogy aggódnak, a svéd hozzáállás elterjedhet Európa szerte. (Foreign Policy, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.