Közel hárommillió bálnát gyilkolhattunk le a XX. század során

ÁLLAT
2015 március 13., 21:38

Egy most publikált becslés szerint. A halászati technológiák nagyon gyors fejlődése és a nemzetközi egyezményeket megsértő, illegálisan halászó országok hozhatták ezt össze. A kutatás, amit az NBC mutatott be, az emberi történelem legnagyobb vadászatának nevezi a XX. századi bálnairtást.

A  Wildlife Conservation Society programvezetője, Howard Rosenbaum szerint a most kapott eredmény hihető, de még az is lehet, hogy alálő a ténylegesen legyilkolt bálnák számának.

photo_camera Egy szürke bálna (OMAR TORRES / AFP)

A kutatásban az elérhető XX. századi bálnaadatbázisokból dolgoztak, és így jött ki a 2,9 millió kifogott bálna 1900 és 1999 között. De az adatokat mindenképp torzítja, hogy a szovjet számokat nem lehet pontosan ismerni.

A legtöbbet a közönséges barázdásbálnából ejthettek el, a becslések szerint 874 ezer példányt, de nagy ámbráscetből is 761 ezer legyilkolt egyedet tételez a jelentés. Úgy fest, hogy a bálnavadászipar kifejezetten szakosodott arra, hogy egy-egy faj minél több példányát levadássza, és amikor az egyedszám nagyon visszaesett, olyankor tértek át másik fajokra. 1986 óta van életben nemzetközi bálnavadász moratórium, amit viszont nem ratifikált minden ország. Japán például tudományos célokra hivatkozva még mindig vadászik bálnákra, az állatvédők szerint viszont mindezt piaci szempontok mozgatják.

A moratóriumnak így is van hatása, a kilencvenes években a becslések szerint már csak 7170 bálnát gyilkolhattak meg vadászok. Ugyanakkor a szervezett bálnavadászat visszaszorításával nem szűnt meg minden gond, az óceán alatti mesterséges zajoktól kezdve a hajókkal történő összeütközésen át a klímaváltozás okozta problémákig rengeteg veszély fenyegeti az eleve megtépázott bálnapopulációt. (NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.