Vanuatu nemzetközi segítséget kér a ciklon pusztítása után

külföld
2015 március 16., 14:46
comments 24

Az ország elnöke, Baldwin Lonsdale szerint azonnali segítségre van szükségük, miután a Pam névre keresztelt ciklon lecsapott az apró szigetországra a hétvégén. Az elnök szavai szerint az elmúlt évek összes fejlesztése odalett, és az országban mindent újra kell építeni.

A világ egyik legszegényebb országába már el is kezdtek érkezni a segélyszállítmányok, de egyelőre a kommunikációs csatornákat se sikerült rendesen helyreállítani. Segélyszervezetek beszámolója szerint ez lehet az egyik legkeményebb vihar, ami valaha a régióra lecsapott. Egyelőre nyolc halálos áldozatról tudni, de ez vélhetően hamarosan nőni fog. Vanuatu hatvan apró szigetből áll össze, a szigetek között pedig még nem megy rendesen a kommunikáció, ezért a hatóságoknak az is gondot okoz, hogy a pusztítás mértékéről pontos képet kapjanak.

photo_camera (FRED PAYET / AFP)

A BBC tudósítója szerint gyakorlatilag nem lehet olyan házat találni, ami ne sérült volna meg, egy helyi vezető szerint pedig hatalmas szükségük lenne ivóvízre.

A pusztítás mértéke a beszámolók szerint megdöbbentő, teljes otthonokat csavart ki a földből a szélvihar.

Az ötös kategóriába sorolt vihar 300 kilométer perórás széllel érkezett. Az elnök épp egy katasztrófákra való felkészülésről szóló konferencián vett részt Japánban, onnan kért nemzetközi humanitárius segítséget. Lonsdale elnök szerint egy szörnyeteg csapott le rájuk, és egyelőre azt sem tudta ekkor, hogy saját családja jól van-e.

photo_camera (DAVE HUNT / POOL / AFP)

Az államfő a klímaváltozást okolta a katasztrófáért, szerinte az elmúlt években megváltozott a környék időjárása, megnőtt a tengerszint magassága és a korábbinál hevesebb esőzéseket tapasztaltak. (BBC)

line

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.