Amikor egy vezetőnek túl kedves a szülőfaluja

idióta rekordok
2015 március 21., 14:34
comments 86

Magyarország egy olyan ország, ahol ha a miniszterelnök falujában történik valami, akkor mi nem tudjuk elkerülni, hogy abból politikai ügy legyen.

Márpedig fejlesztenivalónk még van bőségesen. Mindannyian látjuk, hogy itt, a hátunk mögött a csarnok elgyengült állapotban van. Azzal is csak kellene valamit csinálni. Elég csúnyácska itt ez a víztorony. Azzal is jó lenne, hogyha a polgármester kitalálna valamit, hogy történjen. És egyáltalán, a mi falunknak van az a problémája, hogy hosszú völgyfalu, így nincsen neki központja, tehát valahol itt, a templom, az iskola, a faluház környékén csak valahogy valamit ki lehetne alakítani. Tehát sok minden fog még történni Felcsúton. Üzenem a politikai ellenfeleimnek. Mert hiába csinálnak ezekből a kérdésekből politikai ügyet, az élet már csak olyan mifelénk, hogy a karaván halad, és haladni fog a jövőben is.”

Orbán Viktor miniszterelnök a felcsúti faluház avatóünnepségén,
2014. február 1.

szakrális szörnyaréna és a milliárdokból üzemelő gagyiakadémia után végre kisvasutat építhet az Európai Unió a magyar miniszterelnök szülőfalujában (most az Alcsút-Felcsút distinkciót elegánsan engedjük el). Az Európai Unió alapító atyái előtt is az a cél lebeghetett a világháború után, hogy egyszer majd talán 2 millió euróból egy teljesen felesleges kisvasutat építhetnek egy közép-európai ország miniszterelnökének a szülőfalujába.

Rossz hírünk van azonban az ellendrukkerek és a drukkerek számára egyaránt,

a szülőfalú-csinosítóprogramok élmezőnyébe sem fér be a felcsúti projekt.

A legértelmetlenebb próbálkozásokat, amikor vezetők eszetlenül szórták a pénzt a falura, ahonnan származnak összeszedtük:

5. Gypjak, Türkmenisztán

Gypjak

Szaparmurat Nyijazov türkmén diktátor szülőfaluja 7 kilométerre található a fővárostól, Asgábáttól. Az excentrikus vezető energiája javát a fővárosra koncentrálta (aranyozott szobra saját magának, szobrok a rokonokról, értelmetlen vízesések és paloták hada), de azért egy hatalmas márványmecset a szülőfaluban is belefért. Az építkezéssel 2004-ben végeztek, két évvel később ide is temették Nyijazovot.

4. Mattala, Srí Lanka

MattalaAirport

Percy Mahendra "Mahinda" Radzsapaksza korábbi Srí Lanka-i elnök szokatlan módját választotta a falufejlesztésnek: egy új nemzetközi repülőteret álmodott a fővárostól 200 kilométerre. Az sem zavarta, hogy az ország - és Dél-Ázsia - egyik legfontosabb repülőtere, a fővárostól csak 35 kilométerre található és évente 7,5 millió utast kiszolgáló Bandaranaike Nemzetközi Repülőtér simán továbbfejleszthető lett volna. 2013. márciusában készült el, 210 millió dollárba került (59 milliárd forint), képes fogadni a legnagyobb gépeket is és a tervek szerint fel kellett volna vennie a versenyt a régi reptérrel. Évi ötmillió utasra tervezték a létesítményeket. A repülőtér az első két hónapban mindössze 6000 utast fogadott, majd szép lassan az összes légitársaság leállította a járatait. Az utolsó fecske, az Emirátusokba repülő flyDubai március végén zárja be a teljesen kihasználatlan járatát.

A korábban a tamil tigrisekkel leszámoló, ezért az országban nagyon népszerű Radzsapaksza el is vesztette a 2015. januári elnökválasztást. Erről a választás idején éppen arra nyaralgató Bede Márton írt részletes riportot.

3. Scornicesti, Románia

photo_camera Nicolae Ceausescu szülőháza. Az egyetlen régi parasztház, amelyiket meghagytak. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

Nicolae Ceausescu is rendesen megpimpelte a szülőfaluját, az Olt megyei Scornicestit, persze a saját stílusában. A 11 ezer fős településből szocialista mintavárost szeretett volna létrehozni, ezért „1988-ban elkezdte lebontatni a hagyományos házakat és tömbházakat építtetett a helyükre. A bulldózerek azonban épen hagyták a vezető szülőházát, így ez mára a helyi nevezetességek egyike.” A megalomán-megaromán főnök egy harmincezres stadiont is épített az első osztályba jutó FC Olt csapatának. Ma a csapat a helyi bajnokságban szenved és a stadion is szétrohadt.

2. Yamoussoukro, Elefántcsontpart

photo_camera A világ legnagyobb temploma, a Miasszonyunk, a béke királynője Bazilika.
photo_camera A Hotel President

Félix Houphouët-Boigny a függetlenné vált Elefántcsontpart első elnöke lett 1960-ban. Annyira bejött neki a főnökösködés, hogy 1993-as haláláig az ország élén is maradt. Igazán nagyot akkor gurított, amikor 1983-ban a gyarmati főváros, a másfélmilliós, tengerparti Abidjan helyett szülőfaluját tette meg az ország fővárosának. Yamoussoukro Houphouët-Boigny születése idején pár ezer fős kis falu volt, de 1983-ban sem éltek 30 ezernél többen a településen. Nagyszabású építkezések kezdődtek, például a második képen is látható Hotel President. Minisztériumok, Concorde fogadására is alkalmas nemzetközi repülőtér,  golfpályák, sportcsarnokok, mecsetek, protestáns imaházak épültek. És a világ legnagyobb temploma is.

A Miasszonyunk, a béke királynője bazilika alapkövét 1985-ben tették le és 1990-ben II. János Pál pápa szentelte fel az elképesztően drága és teljességgel értelmetlen templomot. A templom 300 millió dollárba került (akkori áron) és egyszerre 18 ezer ember tud benne imádkozni. Egy átlagos vasárnap jó, ha pár százan felkeresik. A templomot a római Szent Péter bazilika inspirálta, de II. János Pál pápa megkérte Félix Houphouët-Boigny-t, hogy egy picivel kisebb legyen római másánál. Az elnök Mátyás királyi trükként tett eleget a kérésnek, maga a kupola alacsonyabb, de a ráillesztett 17 méteres gigakereszt miatt mégis magasabb lett.

Az elnök halála után az elhanyagolt palota elhagyott kertjéből kiszöktek a szent krokodilok és sokáig rettegésben tartották a helyi lakosokat.

1. Gbadolite, Zaire

photo_camera Mobutu szétlőtt palotája, Gbadolite, Kongói Demokratikus Köztársaság. Fotó: GWENN DUBOURTHOUMIEU / AFP

Mobutu Sese Seko Kongó kleptokrata ura fejlesztette tökélyre a szülőfalu-csinosítást. A Közép-afrikai Köztársaság határához nagyon közel, az áthatolhatatlan dzsungelben fekvő Gbadolitot előszeretettel nevezte a Dzsungel Versailles-ának.

Nem véletlenül. Először is épített egy hatalmas repülőteret az Ubangi folyó partjára.  Majd konferenciaközpontokat, bankokat, Coca-Cola palackozóüzemet, sugárutakat, és mindenekelőtt hatalmas palotákat. A repülőteret kibővítették, hogy képes legyen fogadni az elnöki Concorde-ot is. Ide rendelte a minisztereit rapportra, különösen mikor már egyre kevésbé bízott a szerinte ellenséges Kinshasában. A New York Times riportere 1988-ban járt ezen a bizarr helyen.

1997-ben Laurent Kabila csapatai már Gbaolite külvárosait ostromolták, amikor Mobutu kiadta egyik utolsó parancsát. Régi szövetségesének, az 1994-ben meggyilkolt ruandai elnöknek, Juvénal Habyarimanának a holttestét Gbaolitban őrizte. Repülővel Kinshasába szállítatta a tetemet, a káoszban három napot váratta a hűtetlen repülőgépben a holttestet, majd menekülése előtt egy nappal elhamvasztatta a tetemet. Közben Kabila seregei felgyújtottak, szétlőttek és leromboltak mindent Gbadolitban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.