Elkezdték kiüríteni és eltüntetni a Quaestort?

gazdaság
2015 március 23., 12:41
comments 284

Határozottan fura dolgok történnek a Quaestor cégcsoport központi cégében, az anyavállalatban, amit Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt-nek hívnak. És ennek csak egy része az, hogy miért nincs Tarsoly Csaba bilincsben (annyira nincs bilincsben, hogy ügyvédje szerint még ki sem hallgatták a nyomozók).

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. eddig egy lichensteini cég, az Insula Management Establishment tulajdonában volt. De most már nem. Március 16-a óta a Quaestor csoport kötvénykibocsájtásokat végző kft-je, a Quaestor Financial Hrurira lett a nagytulajdonos a cégiratok szerint, 50 százalékot meghaladóan.

Igen, az a cég szerzett többségi befolyást az anyavállalatban, ami március 8-án öncsődöt jelentett, és aminek tulajdonosa egyébként maga az anyavállalat. Szóval mintha egy kígyó elkezdené felfalni saját magát.

c5f2bdfb3edbfbb6e05c9e018b847196.716x400x1

(Egyébként továbbra is rejtély, hogy miért nevezik a céget Hrurirának. Mert megbízható csengése nincs, az biztos, de a jelek szerint nem is jelent semmit.)

Tápióságba kerül a cégvezetés, Tarsoly a múlté

De új vezetése is lett a cégnek március 16-án. Az új vezérigazgató Orgován Béla, tápiósági lakos. Róla nem lehet tudni sok mindent a cégiratok szerint, bár tagja két, idén alapított, és a jelek szerint (egyelőre?) nem igazán működő cégnek is, az Onszid-Ma Kft-nek és Konimonika Kft-nek, mindkettő az ő címén van bejegyezve, Tápióságban, és mindkettő az ő kizárólagos tulajdona.

Tarsoly Csaba és családjának képviseleti joga már törlés alatt van. (Mai hír, hogy Tarsoly eltűnt budai villájából, igaz, ezt az ügyvédje határozottan tagadta.)

És történt még valami: a Quaestor anyavállalat jegyzett tőkéje ugyanekkor, március 16-án varázsütésre 4,5 milliárd forintról 9,7 milliárdra nőtt. A közgyűlés jegyzőkönyve szerint a következőképpen oldják meg: a Hrurira Kft. korábban 57 milliárd forint hitelezett a Quaestor-anyacégnek, és most a tartozásból 5,2 milliárdot tulajdonrésszé alakítanak, míg a maradékot 52 milliárd forintot a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. tőketartalékába teszik.

A hvg.hu értelmezése szerint a cégvezetés és a cégtulajdonlás átalakítása több ponton is segíthetik Tarsolyékat abban, hogy

  1. eltüntessék az iratokat,
  2. megszabaduljanak a felelősségtől,
  3. kisemmizzék a kötvényeseket.

További érdekesség, hogy a közgyűlési meghívókat febuár 27-én, már a Buda-Cash ügy robbanása után, de még jóval a Hrurira ál-öncsődje előtt küldte szét a cég.

Javában fizethették a pénzt, miközben a kisbefektetőket elküldték a fiókokból

Korábban a Figyelő, majd a Portfolio arról írt, hogy hiába jelentett öncsődöt a Quaestor kötvénykibocsátásokat végző cége, a Hrurira kft., valójában nem indult meg a csődeljárás. Ugyanis nem jelent meg az erről szóló közlemény a Cégközlönyben. Így aztán a Quaestor Financial Hrurira akár kifizetéseket is bonyolíthat – ezt már csak azért is megtehette, mert voltak a héten esedékes lejáratok is. (Hogy milyen gondok vannak a Quaestor-csoport vállalati kötvényeivel, azaz hogy lényegében egy szinte tőke nélküli kft. bocsátotta ki a sok tízmilliárdnyi adósságot, amit aztán továbbadott a cég többi részének, teljesen kiszolgáltatva és fedezet nélkül hagyva a kötvényeseket, már 2013 májusában megírta a Kiszámoló blog.)

Sőt, hogy olvasónk ennél is durvább történetet írt. A nyilvános bejelentés szerint a Hrurira március 9-én kért öncsődöt. Olvasónk március 20-án (miután megjelent a Figyelő cikke a csőd elmaradásáról) addig kitartott az egyik fiókban, hogy a következő tájékoztatást kapta:

IMG_0649

Tehát a cég gyakorlatilag hazudott, amikor azt állította március 9-én késő este, hogy öncsődöt kér. Közben ezekben a napokban, március 9. és 19. között a Quaestor fiókjaiban ezzel a papírral ijesztették el a pénzükért aggódó kisbefektetőket:

quae

A trükk az, hogy az MNB-s felügyelőbiztos a Quaestor Értékpapírhoz ment ki, a cégcsoport többi részéhez viszont, úgy tűnik, nem.

Így hiába rendeltek ki felügyeleti biztost a cégcsoport egyik tagjához, Tarsolyék simán megkezdhették Quaestor Pénzügyi Tanácsadó kiürítését.

Egyszóval valami nagyon bűzlik az MNB szerint 150 milliárd forintos kötvénycsalást bonyolító cégcsoporttal.

UPDATE. Válaszolt kérdéseinkre az MNB, íme:

"Az MNB a Quaestor csoportból a jegybank felügyelete alatt álló érintett intézmény, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél feltárt szabálytalanságok nyomán 2015. március 10-én azonnal megtette a szükséges felügyeleti intézkedéseket, korlátozottan felfüggesztette az intézmény működését (vagyis az ügyfelek érdekében biztosította az ott lévő vagyont), illetve felügyeleti biztos vette át annak irányítását a brókercég igazgatóságától. A jegybank ezzel párhuzamosan büntető feljelentést is tett a nyomozó hatóságnál.

Mivel az MNB nem felügyeli a csoport kötvénykibocsátó intézményét, a Quaestor Financial Hrurira Kft-t (mint ahogy egyébként más hitelfelvevő vállalatokat, gazdasági társaságokat sem Magyarországon), így annak öncsőd kezdeményezését sem ellenőrizheti, s természetesen az értékpapírcéghez kirendelt felügyeleti biztos mandátuma sem terjedhet ki erre a társaságra.

Megjegyzendő, hogy a Quaestor csoport vagyonának egészével felel a kötvénykibocsátó által kibocsátott kötvényekért. A Hrurira a kötvényekből nyert forrásokat továbbhitelezte a vállalatcsoport tagjainak, amelyek ebből finanszírozták fejlesztési projektjeiket. Ezek adják a kötvények fedezetét. Vagyis a felelősség, kártalanítás elvi kérdése nem a kötvénykibocsátó öncsődjének időpontjától függ.

Mint az MNB korábban is jelezte: a – gyanú szerinti – visszaélés-sorozat alapvetően úgy valósult meg, hogy a befektetők egy része (ismereteink szerint mintegy 150 milliárd forint értékben) fiktív kötvényeket kapott. A – gyanú szerinti – visszaélés-sorozat tehát nem egyszerűen a Quaestor csoport valamelyik tagjának helytelen gazdálkodása, esetleges üzleti lépése miatt történt, hanem – a gyanú szerint – bűncselekmény elkövetése miatt. Emiatt tett feljelentést a jegybank a nyomozó hatóságnál."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.