Indiana államban közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek és tűcsere-programot indítottak

2015 március 29., vasárnap 14:03
98

Az állam kormányzója, Mike Pence jelentette ezt be, mivel HIV-járvány tört ki Indiana délkeleti részén. A kábítószerek kezelésének kérdésében kifejezetten vaskalaposnak számító republikánus kormányzó ezek után egészen odáig ment, hogy 30 napos tűcsere-programot engedélyezett, ami során minden drogfogyasztó steril tűre cserélheti az elhasznált példányokat.

2014 decembere óta 79 HIV-fertőzöttet regisztráltak Louisville külvárosi részein, mindegyikük intravénás szerhasználó. Pence régóta ismert volt arról, hogy hevesen ellenezte a tűcsere-programot, de a mostani válsághelyzetben bevallotta, hogy átmeneti engedélyezésre van szükség.

Mike Pence (SAUL LOEB / AFP)

Az adatújságírással foglalkozó FiveThirtyEight pedig összeszedte azokat az elérhető amerikai és nemzetközi statisztikákat, melyek azt mutatják, hogy a tűcsere mennyire hatékony a hasonló járványok megfékezésében és főleg megelőzésében. És az derült ki persze, hogy nagyon.

A tűcsere-programok alaposabb elemzéséből derült ki az, hogy egy ilyen program jelenléte jelentősen csökkenti a HIV-fertőzöttek számát. Az Egyesült Államok egyetlen államában sincs amúgy explicit módon betiltva a tűcsere, de a drogellenes szabályozások szigora és életidegensége miatt sokszor mégsem tudnak hatásosan működni a programok.

A magyarországi helyzetről korábban több cikkben is beszámoltunk: az intravénes szerhasználókkal leginkább terhelt VIII. kerületben a Kocsis Máté vezette önkormányzat lehetetlenítette el a tűcsere-programot tavaly, azóta pedig félő, hogy a HIV-fertőzés felütheti a fejét a szerhasználók között, akik nyilván nem tűntek el attól, hogy már nem kaphatnak steril tűket. A helyi állapotokról itt írtunk részletesebben, arról pedig, hogy míg az EU-ban csökkent, Magyarországon megnégyszereződött a HIV-fertőzések száma, itt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt