Ennek az embernek kellene megoldania a legnagyobb magyar pénzügyi botrányt

bűnügy
2015 március 31., 18:16
comments 440

Olyan dolgokat mondott a Quaestor-ügyről Ibolya Tibor fővárosi főügyész az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedd este, hogy a néző csak úgy kapkodhatta a fejét, miközben rázta a hideg.

Screen Shot 2015-03-31 at 21.40.58

A teljes videót itt lehet megnézni, de érdemes végigvenni a legsúlyosabb állításokat.

Ibolya azzal nyitott, hogy szerinte nem is történt tulajdonosváltás a Quaestorban (pedig de: a központi céget, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt-t március 16-án felvásárolta annak leányvállalata, a kötvényeket kibocsátó Financia Hrurira Kft., a tartozás tulajdonrésszé alakításával és ezáltal egy kamu tőkeemeléssel, ami eléggé átrendezte a kártalanítási sorrendet).

Az ügyön dolgozó főügyész szerint az, hogy Orgován Béla, a büntetett előéletű közmunkás átvette a céget, egyáltalán nem számít ("mintha eladót váltana a sarki fűszeres", mondta), sőt inkább segíti a nyomozást, mert erősítette a későbbi megalapozott gyanút.

Orgován cégvezetői karrierje egyébként nem is történt meg Ibolya szerint,

mivel érvénytelen jogügylet volt a kinevezése. Ahhoz, hogy valaki cégvezető legyen, 5 éve büntetlen előéletűnek kellett volna lennie, ezt viszont Orgován esetében elrontották. Ibolya szerint egyébként Tarsolynak "jó védője van", ezért bizonyára nem az ő tanácsára lépték meg ezeket a lépéseket a március 16-i Quaestor-közgyűlésen.

Ibolya arra is utalt az interjúban, hogy

az ügyészség nem is tudott a Quaestor március 16-i közgyűléséről, így a cégvezetés és a tulajdonos cseréjéről.

(Bár utóbbi tényét Ibolya az interjúban végig tagadta, teljesen érthetetlen módon.)

De nem is baj, mert a főügyész szerint elképzelhetetlen, hogy Tarsoly Csaba bizonyítékokat tüntessen el, például az iratok átadásakor, méghozzá "objektív okokból". Hogy ezek az objektív okok valójában mik, arról nem volt hajlandó beszélni, bár elejtett egy utalást a telefonok lehallgatására vonatkozóan. Mindenesetre szerinte biztos, hogy Tarsoly nem tudott ezzel olyan papírokat eltüntetni, amiket korábban nem tudott volna, vagy a március 11-i házkutatások idején ne foglalták volna le a nyomozók.

Miért nem történt semmi ilyen sokáig? Mert "tönkrevághat egy nyomozást", ha túl korán veszik őrizetbe a gyanúsítottat. Azelőtt kerülhetnek ki adatok a nyomozásból, mielőtt "bizonyítási eszközt lehetne csinálni belőle", mondta Ibolya. "Magyar Gyuri bácsi", amikor arról beszélt, hogy illett volna Tarsolyt gyorsabban őrizetbe venni, "orbitális butaságokat beszél", mondta a fővárosi főügyész. És egyébként is, be kellett kérni számlakivonatokat két meg nem nevezett nagybanktól, ami eltartott egy csomó ideig.

Az MNB feljelentése, amiben 150 milliárd forint fiktív kötvényállományról beszélt a felügyelet, önmagában nem elég a megalapozott gyanúhoz a főügyészünk szerint.

Ibolyát az sem érdekli, hogy március közepén lecserélték az ügyön dolgozó rendőröket, és vidéki nyomozók csapatának adták oda a nyomozást. A lényeg szerint az, hogy akárki is dolgozik rajta, szakszerűen dolgozzon, márpedig ebben az esetben ez történt, mondta.

Hány ügyész dolgozik az ügyön? Biztos elég sok, hiszen sok ezer oldal dokumentum és 800 gigabájt adat van, szövevényes cselekmény és rengeteg tanú. Hát nem, a válasz ugyanis az, hogy

3, azaz HÁROM

darab ügyész dolgozik az ügyön.

Nem baj, hogy összesen három ember próbálja az ügyészségen összerakni Tarsolyék évtizedes és igen szofisztikált üzelmeinek vádiratát? Ibolya szerint ez teljesen rendben van, bár fontosnak tartotta leszögezni, hogy azzal nagyon elégedetlen, hogy magas, 25 százalékos az ügyészségen a tartósan távollévők aránya. Jól hallották, ügyésznők: a főügyész szerint nem kellene annyi babát szülni.

UPDATE 22:40

Ibolya Tibor egyébként biztosan rátermett a feladatra, hiszen még a Multimilliomos című vetélkedőben is szerepelt már. Több mint három milliót nyert!

Screen Shot 2015-03-31 at 22.43.54

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.