Kiszabadult egy 4 éve elrabolt holland férfi Maliban

A francia különleges erők Mali északi részén kiszabadítottak egy holland férfit, akit még 2011-ben raboltak el szélsőséges iszlamista fegyveresek – közölte a francia kormány. Nincs viszont hír arról a két emberről, akiket ugyanakkor fogtak el az emberrablók.

A francia hadsereg közölte, hogy a holland Sjaak Rijkét hétfőn a kora reggeli órákban szabadították ki az ország északi részén. Francois Hollande francia elnök bejelentése szerint az akció során a fogva tartók közül néhányat megöltek, több fegyveres pedig megsebesült.

Rijkét 2011 novemberében Timbuktu térségében, egy turistaszállóban fogták el iszlamista szélsőségesek, vele együtt foglyul ejtették a svéd Johan Gustafssont és a dél-afrikai és brit kettős állampolgárságú Stephen Malcolmot. Utóbbi két ember sorsáról nincsenek hírek. A holland Rijkéről annyit tudni, hogy a francia erők a túszszabadító akció után épségben átszállították őt a Tessalitban lévő támaszpontjukra.

A párizsi bejelentés nem pontosította, hogy kiknek a fogságában volt Rijke. Korábban az egyetlen jelzés az volt, hogy tavaly novemberben az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű dzsihadista szervezet egy videót tett közzé, amit a francia elnöki hivatal hitelesnek ismert el. Azon a felvételen jelent meg a túsz, aki Sjaak Rijke holland állampolgárként mutatkozott be.

Mali közrendjének stabilizálásában 3000 francia katona működik közre 2013 óta, előtte az országot az al-Kaidához kapcsolható iszlám szélsőségesek rohanták le. A francia hadsereg tavaly január óta hajt végre hadműveleteket Maliban más, azóta az ENSZ mali békefenntartó missziójához (MINUSMA) csatlakozott afrikai csapatokkal együtt, az al-Kaidával kapcsolatban álló, az ország északi részét sokáig megszállva tartó iszlamisták ellen. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.