Az orosz propaganda találta ki a Donyeckben megölt tízéves lány történetét

„A lány nem létezik.”

Március végén járta be az orosz sajtót a megrázó történet egy tízéves donyecki lány haláláról. Az orosz sajtó állítása szerint a gyermek Donyeckben vesztette életét az ukrán hadsereg bombázásában.

A szívfacsaró történet remekül szolgálta az orosz propagandát. Egy gyermek halála mindig megrázó, pláne, ha azért hal meg, mert a támadó hadsereg válogatás nélkül öl és civil lakónegyedeket bombáz.

Csakhogy a történet az orosz propagandagépezet fabrikációja.

A BBC két riportere, Natalia Antelava és Abdujalil Abdurasulov kereste fel a történtek helyszínét. Az első meglepetés az volt, hogy a környéken senkit sem találtak, aki emlékezett volna rá, hogy lőttek-e egyáltalán aznap.

A lány állítólagos szomszédai szerint biztos máshol történt az eset. „Itt gyorsan terjednek a hírek, tudnánk róla, ha itt történt volna” - mondták.

A helyi hullaházban, ahol semmilyen feljegyzést sem találtak a leírásoknak megfelelő lányról, egy ideges tisztviselő csak annyit mormogott maga elé, hogy „biztos máshova vitték”. A kérdésre, hogy hova, már csak a vállát rángatta és azt mondta, nem tudja.

Ekkor találkozott Antelava egy csapat orosz újságíróval, akiket a szakadárok fuvaroztak körbe a városban. Közülük ketten, az arcukat nem vállalva azt mondták, hogy

„a lány nem létezik.”

A kérdésre, hogy akkor miért adtak hírt az esetről, azt felelték, hogy „le kellett adniuk” a sztorit, még ha tudták is, hogy hazugság. (Via BBC, Vox)