Lenyomta a lakossági tiltakozás a Madách téri bódéváros tervét

Budapest
2015 április 13., 13:25
comments 32

Hétfőn tárgyalta Erzsébetváros városüzemeltetési bizottsága a Madách térre tervezett Borsétány területfoglalási engedélyét. A három héttel ezelőtti előterjesztéshez képest: öt év helyett csak idén nyárra kértek engedélyt. Végül ezen a bizottságon sem ment át bódéváros terve. Hogy miről is lett volna szó? A felújított Madách térben két szocialista képviselő látta meg a fantáziát: 2015-től 2019-ig, öt éven át minden nyárra bérbe adták volna a Belvárosi Rendezvényiroda Kft.-nek, hogy ott Borsétány néven bódékat állíthassanak. Ezt az ötletet persze az ott lakók nem díjazták. 

madach_ter_3

A városüzemeltetési bizottság ülésén kiderült, hogy a két MSZP-s politikus visszavonta a kérelmet, de mivel új formában, rövid időtartamra ismét benyújtotta az igényt a Belvárosi Rendezvényiroda Kft., muszáj róla tárgyalni. Az ülésen a bodéváros tervét ellenző lakók is megjelentek. A Fidesz frakcióvezetője, Benedek Zsolt kijelentette, hogy

„...a rövidebb időtartam is túl hosszú. A Madách tér alkalmatlan ilyen rendezvények megtartására.”

kabai_attila_1

Kabai Attila, a Belvárosi Rendezvényiroda Kft. tulajdonosa is részt vett az ülésen, szerinte a lakosokat Madách téri kocsmák terasza nem zavarja, mert azok bérleti díját a házak szedik be. Kabai szerint szó sem lett volna bódévárosról: kulturált, a magyar bort népszerűsítő helyet szerettek volna létrehozni.

"Kiállítást is terveztünk, ami bemutatja a magyar borcímkék fejlődését egy alpesi hangulatú környezetben."

Kabai elmondta, hogy cége rendezi a Deák Ferenc utcai húsvéti és karácsonyi vásárokat, ott még sosem panaszkodtak rá. Az ülésen jelenlévő lakók folyamatosan hangot adtak nem tetszésüknek. Kabai végül maga jelentette ki, hogy az egyértelmű elutasítás miatt visszavonja területfoglalási kérelmét. Ezután a városüzemeltetési bizottság is szavazott: egyhangúlag elutasították a kérelmet.

madach_ter_1

Amik épültek volna:

  • 200 m2 nagyságú területen kereskedelmi célú faház,
  • 36 m2 nagyságú területen kereskedelmi célú pavilon,
  • 16 m2 nagyságú területen színpad,
  • 20 m2 nagyságú területen kiállítási terület,
  • 60 m2 nagyságú területen a kereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó vendégtér,
  • 8 m2 nagyságú területen információs építmény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.