Ez az amerikai cégvezető lemond a fizetése 93 százalékáról, csak hogy a dolgozói boldogabbak lehessenek

gazdaság
2015 április 14., 16:42
comments 132

Dan Price, az amerikai hitelkártyás fizetési szolgáltató, a Gravity Payments tulajdonosa nemrég elolvasta Daniel Kahneman és Angus Deaton 2010-es tanulmányát a boldogságról. Ennek két lényeges megállapítása volt:

  • a sok pénz nem boldogít;
  • a túl kevés pénz boldogtalanná tesz.

A tanulmány szerzői kutatásaik során arra jutottak, hogy azoknak, akik évi 70 ezer dollárnál kevesebbet keresnek, minden extra bevétel nagyon sokat jelent.

Évi 70 ezer dollár, vagyis 19,5 millió forint Magyarországon rengeteg pénznek számít, de az Egyesült Államokban azokat a háztartásokat, amelyek bevétele nem éri el az évi 14 millió forintot, a szegények közé sorolják. Csak viszonyításképp mondom.

Visszatérve Price-hoz: miután elolvasta a tanulmányt, gondolkozni kezdett, hétfőn pedig nagy elhatározásra jutott, amit hétfőn be is jelentett cége mind a 120 dolgozója előtt:

a következő három évben addig emeli a fizetéseket, amíg az utolsó kis irodista vagy ügyfélszolgálatos is legalább 70 ezer dollárt keres, közben saját, évi egymillió dolláros fizetését is lecsökkenti 70 ezerre.

Saját fizetésének csökkentése persze még nem lenne elég, a lépése saját becslése szerint is elviheti cége idei, 2,2 milliós profitjának 75-80 százalékát.

Összesen 70 dolgozó bérét fogja megemelni, közülük 30 jövedelmét a duplájára. Jelenleg ugyanis csak 48 ezer dollár az éves átlagkeresete a cég dolgozóinak. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.