A Nagy Kun-Mediátor Svindli

bűnügy
2015 április 16., 13:35
comments 460

Karcagon úrrá lett a döbbenet. A húszezres alföldi kisváros megtakarítói szinte egy emberként bíztak meg Dobrai Sándorné Nagy Marcsiban, egy ottani utazási iroda mindenki által ismert vezetőjében, aki már másfél évtizede gyűjtötte be a karcagiak megtakarításait, és fizetett egészen kimagaslóan jó kamatot rájuk. Akinek megtakarítása volt, legyen vállalkozó, orvos vagy kisnyugdíjas, szinte mind hozzá vitte a pénzét, kérdés nélkül.

A baj csak az, hogy Marcsi most hétfőn felszívódott, és nem hagyott maga után semmit. De legalább kiderült, hogy amit csinált a karcagiak pénzével, az teljesen illegális volt.

Hogy történhetett ez?

“Nem is értem”

mondta Dobrossy István ügyvéd, aki jó 250 vegyesen dühös és elkeseredett károsulttal nézett szembe a karcagi városháza zsúfolt nagyteremében. A város Fidesz-KDNP-s polgármestere, Dobos László hívta le Karcagra a menő, ehhez hasonló pénzügyi csalásokra szakosodott pesti debreceni ügyvédet – mint elmondta, ő a Baumag felszámolási ügyvédje is.

photo_camera Fotók: Botos Tamás

Az ügyvéd azt nem értette, hogy miért nem tett senki bejelentést a rendőrségnél vagy a pénzügyi felügyeletnél. Pedig hát nyilvánvaló volt, hogy itt valami nincs rendben - legalábbis olyannak, aki látott már megtakarítási piacot, akár csak felületesen is. De nem volt semmiféle bejelentés, a karcagiak ugyanis teljesen megbíztak a Kun-Mediátor vezetőjében.

Valamivel nagyon sikeresen tudott bizalmat kelteni Dobrainé a karcagiakban. De mivel? Erre sok károsulttal beszélgetve sem kaptam pontos választ. Egyszerűen csak egyértelmű volt mindenki számára, hogy itt nem egy szokásos piramisjátékos csalásról van szó.

"Hetente kapok telefonon ajánlatokat, hogy 2 hónap alatt megduplázhatom a pénzem. Én nem mentem ilyenbe bele, a biztosra mentem a Kun-Mediátornál"

– mondta egy helyi vállalkozó a szoljon.hu-nak.

Dobrainé volt a helyi OTP vezetője 1999-ig, aztán főként a kisváros utazási irodájának vezetőjeként ismerték. Sokan hallottak arról, hogy az utazási irodája segített más karcagiaknak hazajutni külföldről, amikor az ő utazási irodájuk csőbe ment – az ehhez hasonló történetek is hozzájárultak ahhoz, hogy köztiszteletben álló, megbízható emberként tartsák számon Dobrainét.

photo_camera Dobrai Sándorné. (police.hu, Kun-Mediátor károsultak Facebook-csoport)

Aki valamit látszólag tényleg tudhatott, hiszen éveken keresztül probléma nélkül fizette mindenkinek az igen magas hozamokat. Szájról szájra terjedt, hogy Dobrainé Marcsi milyen ügyesen bánik a megtakarításokkal. Ő néha jó kapcsolataival, néha az egyszemélyes ügyintézésből eredő takarékossággal indokolta, hogy miért tud ilyen szuper hozamokat adni az ügyfeleiknek. Hülyének érezhette magát, aki kimaradt a Kun-Mediátor pénzügyi csodájából.

Hogy a cég nem hirdette sehol, hogy megtakarításokkal foglalkozna? Hogy nem volt betétgyűjtésre meg portfóliókezelésre engedélye az MNB-nél, és a cégnyilvántartás szerint is legfeljebb csak más bankok termékeit közvetíthette volna? Hogy a Kun-Mediátornak – ami az aláíratott szerződések szerint "a teljes vagyonával" felel az ügyfelei befektetéseiért – alig több, mint húszmilliós saját tőkéje van, miközben folyamatosan szívja fel a tíz- és százmilliókat? Hogy papíron lehetetlen (2-5 százalékos éves alapkamat idején havi 1,5-1,75, tehát évi 18-21 százalékot hozó) befektetéseket garantál?

Ezeket a kérdéseket senkinek nem jutott feltenni abban a városban, ahol a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter máig olyan aktív, hogy ő a karcagi református egyházközség presbitere, és ahol a jelenlegi földművelésügyi miniszter volt a polgármester húsz éven keresztül, a rendszerváltástól egészen 2010-ig. Több károsult is azt mondta, hogy ennyi gazdasági fejes földijeként nem számított arra, hogy az egész kisvárost behálózhatja egy ilyen faék egyszerűségű módszerekkel dolgozó csaló.

photo_camera Ide hozták be az emberek a milliárdokat.

Most pedig senki nem érti, hogy hogyan történhetett ez.

"Te is, Laci? Na ne...”

– mondta az egyik idős férfi a másiknak, amikor gyülekeztek a károsultak gyűlése előtt. Akikkel beszéltünk, általában 3-6 milliós pénzeket hoztak a Kun-Mediátorhoz, de mindenki tudni vélte, hogy mások ennél nagyságrendekkel nagyobb pénzt forgattak ott. Amikor kérdezősködni próbáltunk az utcán, többen egy széles mosoly kíséretében adták tudtunkra, hogy ők nem károsultak.

A csavar

“Elém tette a papírokat, a szerződést, minden úgy tűnt, hogy rendben van”

– mondta az egyik károsult férfi. Volt készpénzátvételi elismervény, pecsét, fejléces papír, "ahogy az kell", mondta. Dobrainé több károsultnak mutatott egy szintén hivatalosnak tűnő PSZÁF-engedélyt, amivel csak az volt a probléma, hogy ugyan egy valódi felügyeleti engedély volt (még 2002-ből), de az csak pénzváltásra vonatkozott.

kun_mediator_karcag_4

Ez volt a nagy trükk. A károsultak közül sokan máig nem értik, hogy ha egyszer ott a PSZÁF-engedély, akkor a hatóság miért nem lépett fel, miért nem ellenőrizte az utazási irodát. Hiszen ők a maguk részéről úgy látták az ügyet, hogy ők dollármegtakarításokat vettek, ami mellékesen egyébként ilyen jó hozamú volt.

Pedig hát egy állítólagos határidős szerződésnek, ami a megtakarítás kezelésre ad felhatalmazást, és kamatozik, nincs semmi köze a pénzváltáshoz, akkor sem, ha a megtakarítás állítólag dollárban van (egyébként Marcsi volt annyira korrekt, hogy az árfolyamnyereséget is kifizette az ügyfeleinek, amit a dollár erősödésén nyertek az utóbbi időben). De mivel a Kun-Mediátornak sem betétgyűjtésre, sem portfóliókezelésre nem volt engedélye, ezért a szerződések nem is testesítettek meg valódi jogviszonyt – legfeljebb a kárigénynél és a csalással szembeni bizonyítékként használhatóak fel.

"Hol a törvény?!”

– tette fel a kérdést határozottan egy idősebb úr.

kun_mediator_karcag_6

A pénz holléte

A pénz útja, az alapján, amit már most tudnunk, egészen szomorúan egyszerű volt. A karcagiak vitték be a pénzt az utazási irodába tömegesen, többségében készpénzben, kevesebben átutalással. Ezt követően a pénz – mint ahogy a cég mérlegadataiból látszik, és abból, hogy maga a cég nem kezelt portfóliót – nem jelent meg a Kun-Mediátor számláján.

Azon a húszmilliós saját tőke mellett mindössze 80 milliós eszközállomány volt, és mellesleg szintén 80 milliós kötelezettségállományt mutattak ki forrásoldalon. A tulajdonosok másik cége, a Múzeumkert Kft. szintén egészen apró mérleggel rendelkezik a begyűjtött pénz méreteihez képest. Magyarul a pénz a feketezónába került.

photo_camera Megnéztük a másik cég, a szintén elhanyagolható pénzügyi adatokkal működő Múzeumkert kft. által üzemeltetett Bonanza Bárt is, egyébként itt lakott Dobrainé is két lányával, pont a karcagi városháza mögött.

A havi 1,5-1,75 százalékos kamatokat fizették belőle, hogy ne legyen probléma és bejelentés, a maradékot pedig kimenthették valahova. Vélhetően készpénzben, hogy ne legyen lenyomozható. Elképzelhető, hogy átmenetileg befektették valamibe a pénzt néhány közvetítő közbeiktatásával (részvényekbe vagy más értékpapírokba brókercégnél vezetett számlán? Quaestor-kötvénybe? nem tudni), de az is lehet, hogy nem, mivel a megszerzett pénztömeg fogyását ezzel is csak lassítani lehetett volna.

Így aztán a tőkét viszonylag gyors ütemben égette el a cég a magas kamatok miatt. És ez az ilyen esetekhez hasonlóan addig nem is derült ki ez, amíg fizették a hozamot, vagy nem akartak nagyon sokan egyszerre pénzt ki venni. Most sem lehet tudni igazából, hogy meddig volna tovább a csalás, ha nincs a Quaestor-ügy, ami miatt sokan inkább ki akarták venni a pénzüket a Kun-Mediátorból.

A becslések a 2-3-4 milliárd forintos tartománytól egészen a 25 milliárd forintig terjednek. Esélyes, hogy a valódi kárértéket soha nem fogjuk megtudni.

Tanács a pénzmosóknak

Az ilyen fajta csalásoknál ugyanis általában az van, hogy ugyan sok a kis pénzzel bent ragadt betétes, de vannak nagy befizetők is, akik esetleg adózatlan, vagy illegális pénzeket visznek a piramisjátékba. A pénzmosás mindig nagyon költséges dolog, de megéri a bűnözőknek vagy adócsalóknak, mert máshogy nem lehet illegális pénzből legálisan csinálni. Ha viszont valaki felmutatja a kifizetési bizonylatot akár egy piramisjátékból, az már tulajdonképpen legális vagyonnak számít.

photo_camera Dobrossy István

Lehet fenyegetettség-érzete azoknak, akik esetleg nem teljesen leadózott pénzeket hoztak a Kun-Mediátorhoz, és kártalanításért perelnek

– adott tanácsot az adócsalóknak Dobrossy, a helyi polgármester által elhívott ügyvéd, bár azt is hozzátette, hogy vagyonosodási vizsgálatra nem kell feltétlenül számítani. A karcagi károsultak egyébként azt mondták: tudják, hogy van több helyi vállalkozó is, aki több százmilliós pénzekkel ragadt be, de ők nem jöttek el a gyűlésre.

Aki követi az ilyen típusú, engedély nélküli betétgyűjtésre épülő pénzügyi csalásokat, rögtön beugorhat néhány hasonló eset. Ott volt például a néhány várossal odébb lévő Ebesről indult Cívis Globál Brókerház (2 milliárd forintot vettek fel), vagy a sokkal nagyobb Fortress (több, mint tízmilliárd forint illegálisan felszívott pénz). Ezek is engedély nélkül gyűjtötték a betétet, és szintén több száz/ezer károsultat hagytak maguk után.

De ez a két közelmúltbeli magyar piramisjáték annyiban más volt, hogy főleg agresszív ügynökön keresztül nyomultak a pénzügyileg nem elég tudatos rétegek megtakarításaira, az ország több pontján egyszerre, és a pénz jelentős része is az ügynököknek kifizetett, egyébként elég magas jutalékra ment el. A Kun-Mediátor a leginkább azért különbözik ezektől, hogy itt egy, a helyi életbe nagyon erősen beágyazott Marcsi vitte az egész ügyet, aki valamiért az ujja köré tudta csavarni az egész várost.

A csalás techinikai kivitelezése tehát más volt, az alaphelyzet mégis ugyanaz: évi húsz százalékos garantált hozamokat nem lehet kitermelni legális befektetésekkel.

Dobrainénak lett volna lehetősége rá, hogy öt éve akár százmilliós tőkével létrehozzon egy takarékszövetkezetet, ahol legálisan gyűjthette volna a betétet – mondta Dobrossy ügyvéd. De persze legálisan nem kínálhatott volna ilyen őrült magas garantált hozamokat a karcagi megtakarítóknak.

A károsultaknak sok reménye nincs a pénz visszaszerzésére Dobrossy szerint a jogi helyzet alapján, amit az összegyűlt, a Quaestor-kártalanításon fellelkesült károsultak hidegzuhanyként fogadtak. "Persze, a politika mindig dönthet másként", mondta. És még mindig ott a remény, hogy valamennyi pénzt sikerül visszaszerezni Dobrai Sándornétól, aki talán már a Karib-szigeteken, Brazíliában vagy Mexikóban van, a károsultak között keringő pletykák szerint.

Ráugrik a politika

Érezhető, hogy a botrány politikai részének megragadására mennyire fel voltak készülve a helyi politikai erők. A Jobbik helyi politikusai például már kedden ügyvéddel felfegyverkezve jelentek meg a károsultak első spontán gyűlésén.

A karcagi politikai életben a Fidesz és a Jobbik vetélkedik egymással, de – sok más alföldi kisvároshoz hasonlóan – igazából a Fidesz volt az egyeduralkodó. Karcag a kormányban is felülreprezentált, hiszen a kormány kilenc miniszteréből kettő innen származik, és továbbra is erős kapcsolatokat ápolnak a várossal.

kun_mediator_karcag_3

A Jobbik azt a pletykát próbálja terjeszteni, hogy Dobrainé valójában fideszes volt. A helyi Fidesz ezzel szemben egy másik sztorit próbál bevésni a köztudatba, szerintük Dobrainé "és köre" egy jobbikos kampányát támogatták Szentendrén, ezért igazából jobbikosok.

Hogy a karcagi sufnibankárnő melyik pártot támogatja épp, az tulajdonképpen másodlagos. Az érdekes inkább az, hogy a helyi közvéleményben senki nem leplezte el ennyi időn keresztül, pedig állítólag mindenki tudott róla a városban.

"Maga Varga Miksa is mondta, hogy ez teljesen tutibiztos befektetés”

– mondta egy idős károsult nő az egyik rokonára hivatkozva, de mástól is hallottunk olyat, hogy a nemzetgazdasági miniszter állítólagosan jóváhagyólag nyilatkozott a Kun-Mediátornál hagyott megtakarításról. Megint más arról pletykált nekünk, hogy amíg Fazekas Sándor volt a polgármester, addig ő is megforgatott pénzt Marcsinál. Ezek persze olyan pletykák, amikből esélyes, hogy semmi nem igaz, de mivel beszélték őket, ezért hozzájárulhattak a Kun-Mediátor csalás sikeréhez.

Most viszont nyilván mindenki mindent tagad.

“Dugják a fejüket a homokba!”

– mondta erre az egyik károsult.

“Tegnap még mindenki ismerte, ma meg már mindenki úgy tesz, mintha soha nem is hallott volna semmiről”

– mondta egy másik.

Holnapután egyébként Oravecz Nóra tart majd motivációs előadást Karcagon, véletlenül pont Dobrainéék egyik létesítményében "Változtasd meg az életed!" címmel, mindenkire rá fog férni.

kun_mediator_karcag_10

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.