A magyarok és a lengyelek felelősségét emlegette a holokausztra emlékezve az FBI igazgatója

külföld
2015 április 20., 05:17
comments 178

"Németországban, Lengyelországban, Magyarországon és oly sok más helyen a gyilkosok és tettestársaik saját maguk szerint nem tettek semmi gonoszat. Meggyőzték magukat, hogy jól cselekszenek, hogy ezt kell cselekedniük" - írta a holokausztoktatás fontosságáról szóló, a Washington Postban megjelent cikkében James Comey, az FBI igazgatója, még csütörtökön.

Az írásból mostanra Lengyelország heves tiltakozása miatt diplomáciai botrány kerekedett:

a lengyel elnök, Bronislaw Komorowski szerint a megjegyzések "sértők a lengyelek ezreinek, akik segítették a zsidókat".

A miniszterelnök, Ewa Kopacz pedig azt mondta, hogy "csak annyit szeretnék mondani azoknak, akik képtelenek becsülettesen feltárni a történelmi igazságot, hogy Lengyelország nem tettes, hanem áldozat volt a II. világháborúban. A magam részéről telkeskörű történelmi ismereteket várnék azoktól, akik megszólalnak a témában".

A külügyminisztériumba pedig berendelték az Egyesült Államok varsói nagykövetét, Stephen Mullt, aki utána gyorsan ki is jelentette, hogy az Egyesült Államok szerint "a náci Németország az egyedüli" felelős. Vasárnap, a varsói gettólázadás 72-ig évfordulójára emlékezve pedig közleményt adott ki, ami szerint levélben tiltakozott Comey-nál "a történelem meghamisítása és különösen amiatt, hogy lenyeleket vádolt meg olyan bűncselekményekkel, amelyeket nemhogy nem követtek el, hanem maguk is áldozatai voltak".

Azért azt is hozzátette, hogy Comey üzenete valójában arról szólhatott, hogy nagyon sokan nemhogy nem tettek eleget az atrocitások ellen, hanem még segítették is a nácikat.

Vasárnap aztán a Comey cikkét közlő Washington Postban a lap állandó szerzője, Anne Applebaum is jegyzetben határolódott el* Comey írásától. Ebben a lengyeleket teljesen felmentik, de még Magyarországról is azt írják, hogy a magyarországi zsidók kiírtásában is "teljesen világos a náci Németország vezető szerepe", mert a tömeges deportálások csak a német megszállás után kezdődtek. Mondjuk a magyar államigazgatás hathatós segítségével, ami eddigre már teljesen készen állt a feladatra, de ezt már én teszem hozzá. (Via BBC. A címlapképen James Comey, az FBI igazgatója látható. Fotó: AFP PHOTO/JIM WATSON)

*PONTOSÍTÁS: A cikk eredeti változatában a BBC-re hagyatkozva azt írtam, hogy a Post szerkesztőségi jegyzetben határolódott el, pedig valójában Anne Applebaum publicisztikáját közölték a tárgyban. A tévedésért elnézést kérek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.