Letartóztattak egy tőzsdei kereskedőt egy 1000 milliárd dolláros veszteséggel összefüggésben

gazdaság
2015 április 21., 17:41
comments 96

Őrizetbe vették a brit rendőrök a 37 éves Navinder Singh Sarao-t, akit azzal gyanúsítanak, hogy különböző csalásokat követett el, és ezeknek köze volt a 2010. május 6-i villámösszeomláshoz (Flash Crash).

Aznap délután húsz percre minden ok nélkül összeomlottak a fő amerikai részvényindexek, a Dow Jonex ipari átlaga és az S&P 500 majdnem tíz százalékot esett – ezzel átmenetileg ezermilliárd dollár veszteséget okozva (ezt nem érdemes összevetni a mostani magyar brókerügyekkel: ezermilliárd dollár 10 magyar GDP – igaz, nem is ez volt a Flash Crashből következő valós kár). Aztán húsz perc múlva minden visszaállít normálisba.

Az amerikai hatóságok azzal gyanúsítják Sarao-t, hogy egy kereskedőprogrammal manipulálta a piacot, konkrétan az s&P 500 határidős szerződéseit, és ezzel hozzájárult a Flash Crash-hez. Sarao maga egyébként 2010 és 2014 között mindössze 40 millió dollárt kereshetett az ügyleteivel. Egyébként azzal is vádolják, hogy karibi adóparadicsomokban (Nevis, Anguilla) hozott létre cégeket, és odavitte a nyereséget.

Az amerikai pénzügyi felügyelet már évekkel ezelőtt jelezte, hogy egyetlen tőzsdei kereskedő állhat az egész pénzügyi rendszer megrengető ügy mögött, úgy látszik, mostanáig eltartott a nyomozás.

Vicces részlet a vádiratból (CME = tőzsde, FCM = Sarao brókere, "futures commission merchant"):

kiss my ass

(FT, DoJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt