Az ókori egyiptomiak fegyvere a másnaposság ellen: NYAKLÁNC

Egészségügy
2015 április 22., 17:09
comments 38

Levelekből fűzött nyaklánccal enyhítették a másnaposságot az ókori egyiptomiak egészségügyi praktikák. Ez egy Nagy-Britanniában megjelentetett, 30 orvosi témájú papiruszt tartalmazó kiadványból derül ki. A kötet, sorrendben a 80., az ún. oxürhünkhoszi papiruszok újabb válogatását tartalmazza.

A Kairótól 160 kilométerre délnyugatra, Felső-Egyiptomban található Oxürhünkhoszt, a Hegyesfejű hal városát az Újbirodalom idején alapították. A város lakói több mint 1000 évig a település határában rakták le a szemetet, köztük a teleírt papiruszokat is, amik megőrződtek a hulladékhegyet rétegről rétegre betemető homoknak és a száraz éghajlatnak hála.

Az oxürhünkhoszi papirusztöredékeket két oxfordi kutató, Bernard Grenfell és Arthur Hunt tárta fel 1896-ban, az 500 ezer papiruszt tartalmazó páratlan dokumentumgyűjtemény feldolgozása több mint 100 éve tart.

Vivian Nutton, a University College London a kötet előszavában kiemelte, hogy a mostani kiadvány az eddigi legnagyobb orvosi témájú papiruszválogatást tartalmazza. A görög nyelven írt ókori orvosi feljegyzések a legkülönfélébb betegségekkel foglalkoznak.

Egy 1900 éves papirusz szerzője szerint a másnaposság kúrálását az alexandriai babér (perzsacsodabogyó, Ruscus Racemosus) leveleiből fűzött nyaklánccal célszerű végezni, bár arról nincs adat, hogy elérte-e a célt. A másnaposság gyógymódja mellett a gyűjteményben szerepelnek az aranyeret, a fekélyt és a fogproblémákat orvosolni hivatott terápiák is.

Az egyik papirusz tucatnyi szemcseppreceptet tartalmaz. Itt olvasható például az úgynevezett Collyrium (szemvíz) receptje is, amivel a váladék mosható ki a szemből, és az összetevői között rézdarabkák, antimon-oxid, fehér ólom, gondosan átmosott kohósalak, keményítő, szárított rózsaszirom, esővíz, gumiarábikum, zöld máktok nedve és macskagyökér (Valeriana celtica) szerepel.

A Collyrium még viszonylag kíméletes készítménynek tűnik egy óegyiptomi szemműtét leírásához képest, amiben valószínűleg maga a páciens ecseteli, hogy esetében hogyan korrigálták az ún. entropiumot, a szemhéj befordulását. Ennél az állapotnál a szemhéjszéllel együtt a pillaszőrök is befordulnak, súrolva, irritálva a szaruhártyát. Az állandó dörzsölés miatt a szaruhártya begyulladhat, károsodhat, súlyos esetekben pedig akár a látást is befolyásolhatja. (MTI, Live Science)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.