Súlyos csapás a homeopátiára: bizonyítani kellene, hogy a szereik hatásosak

Közelről is egészen gyógyszernek tűnő cukortabletta.Fotó: Philippa Willitts / Fickr CC BY-NC 2.0

1988-ban az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA úgy döntött, hogy a homeopátiás szerek nem tartoznak a hatáskörébe. Volt ebben logika, tekintve, hogy ezek a szerek a szó hagyományos értelmében nem tekinthetők gyógyszernek, hiszen

  • nincsen aktív hatóanyaguk;
  • bizonyítottan nem gyógyítanak semmit.

Épp ezért ezeket a szirszarokat eddig szimpla élelmiszeripari engedéllyel lehetett forgalomba hozni, és felrakni a polcokra a valódi, klinikai tesztek sorozatával igazolt hatású gyógyszerek mellé.

Épp ezért jelentős fejlemény, hogy az FDA április 20-21-én közmeghallgatást kezdett arról, hogy a jövőben mégiscsak saját hatáskörben szabályozza a homeopátiás termékek kereskedelmét.

Ez pedig betehet a hazugságipar egyik legsikeresebb termékcsoportjának, ugyanis az FDA eljárásában nemcsak azt kell bizonyítani, hogy egy termék nem veszélyes - ami a végső soron vízből és cukorból álló homeopátiás szerek esetén garantáltan igaz -, hanem azt is, hogy

a termék hatásos.

Ez utóbbi megugorhatatlan követelmény a homeopátiás szereknek, amelyekről már több kutatás is bebizonyította, hogy

a placebóhatást leszámítva teljes mértékben hatástalanok,

ami nem annyira meglepő a végső soron vízből és cukorból álló termékektől. Erre az eredményre jutott 2010-ben a Brit Tudományos és Technológiai Választott Bizottság vizsgálata is, ami szerint "nincs bizonyíték rá, hogy a homeopátia a placebóhatáson túl hatékony volna". Az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatótanács múlt hónapban publikált jelentése szerint pedig "nincs olyan egészségi állapot, amelyre a homeopátia bizonyítottan megoldást jelentene". (Via Discovery News)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.