Pimasz propaganda, amit a kormány nemzeti konzultáció címén művel

katasztrófa
2015 április 25., 15:56

Két alapvető baj van azzal a nemzeti konzultációnak nevezett kérdéssorral, amit a magyar kormány tegnap terrorizmus- és bevándorlásügyben szégyenszemre a nemzet elé tárt:

  1. Már a kérdéseivel is hazudik.
  2. Eleve manipulálja a válaszokat.

A kérdőívek készítésének első számú alapszabálya: ne használj sugalmazó kérdést

A kérdőívkészítő szakmában sugalmazó kérdésnek (leading question) nevezett kérdésfajta az, ami erősen befolyásolja a megkérdezettet, gyakran úgy, hogy eleve magában rejti a választ, amit a kérdező vár.

Például:

Jancsika, ugye szeretsz iskolába járni?

Vagy:

Juliska, akkor megyünk a hétvégén a nagymamához?

Nem véletlen, hogy aki komolyan veszi a dolgát – mert például szeretné megtudni, mit gondolnak az emberek –, mindenáron igyekszik elkerülni a kérdésbeli sugalmazást, hiszen az az egész vállalkozást ellehetetleníti, és soha nem derül ki az igazság. Akkor meg minek?

Teljesen más a helyzet, ha nem az a cél, hogy megtudjuk, ki mit gondol a bevándorlásról, hanem hogy ügyesen a szájába adjuk a választ, aztán a borítékolható eredményt lobogtatva kijelentsük: itt a bizonyíték arra, hogy az egész ország a pokolba kívánja a bevándorlókat, és ezzel legitimáljuk a törvényt, amit majd holnap sebtiben meghozunk a parlamentben.

ovlevel2

A bevándorlásról szóló nemzeti konzultációban ez a kérdéssornak álcázott, primitív, a válaszadókat teljesen ostobának néző manipulációs kísérlet érhető nyomon, ráadásul úgy, hogy a kérdéssorból mintegy mellékesen kirajzolódik egy a bevándorlást a terrorizmussal összemosó, sőt azonosító narratíva, ami az ISIS-szel kezdődik, és majdnem eljut a nemzethalálig. Valahogy így:

Jancsika, ugye félsz a terroristáktól?

Ugye, hogy a bevándorlók terroristák?

Ugye, hogy a bevándorlók veszélyeztetik a megélhetésedet?

Ugye, hogy a bevándorlók helyett inkább téged kéne támogatni?

Na, akkor kibasszuk innen a bevándorlókat, mint a macskát szarni?

Különösen vicces az 5. számú kérdés:

"Sokféle véleményt hallani a bevándorlás kérdésével kapcsolatban. Vannak, akik szerint a megélhetési bevándorlók veszélyeztetik a magyar emberek munkahelyeit és megélhetését! Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?"

Úgy mestermű az egész, ahogy van. Ártatlanul kezdődik ugyan, de a "sokféle véleményt hallani" csak dísznek van ott, utalva arra, hogy beszélnek az emberek mindenfélét. Aztán ebből a mindenféle véleményből valahogy mégiscsak egy kristályosodik ki: az erős érzelmi töltetet hordozó, felkiáltójellel nyomatékosított

veszély!

De mit lehet erre válaszolni?

A kérdőívek készítésének második számú alapszabálya: használj kiegyenlített skálát

A szabadszavas, kifejtős válaszokat nehéz értelmezni és feldolgozni, ezért is szokás előre megadni a lehetőségeket. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogyan készíti el az ember a skálát, amin a válaszok elhelyezkednek. A feldolgozás (vagyis az igazság kiderítése) szempontjából fontos, hogy az egyes válaszok egyenlő súllyal szerepeljenek a skálán, így lesz kiegyensúlyozott (balanced), tehát használható. Mint például a szociológusok, pszichológusok, piackutatók által előszeretettel használt Likert-skála, ami így néz ki:

likert-scale-2

Látható, hogy a lehetséges válaszok a teljes elutasítástól a teljes egyetértésig konceptuálisan egyenlő távolságra vannak egymástól, középen a semleges állásponttal, és viszonylag árnyalt véleménykifejtésre adnak lehetőséget.

És bár léteznek különleges célokra bevetett direkt kiegyensúlyozatlan (unbalanced) skálák is, itt nem erről van szó, hanem csak arról, hogy a bevándorlós konzultációról szóló kérdőívbe eleve bele van kódolva az egyetértő válasz, a semleges középpont pedig egyszerűen kimaradt, így mind a 12 kérdésre pontosan kétszer annyi igenlő – a sugalmazásnak megfelelő – válasz adható, mint amennyi elutasító.

A 12-ből 6 kérdésre például ez a 3 válasz lehetséges: 1. Teljesen egyetértek, 2. Inkább egyetértek, 3. Nem értek egyet.

Az igazán slampos húzás viszont, amikor már a látszatra sem ügyelnek a kérdőív készítői, a 4. kérdésre – "Tudta-e Ön?" – adható három válasz:

1. Igen, 2. Hallottam róla, 3. Nem tudtam.

Magyarul:

1. Igen, 2. Igen, 3. Nem.

És ez így azt jelenti, hogy összességében akkor is a kormány bevándorlóellenes álláspontjának megfelelő eredmény adódik a végén, ha az ember véletlenszerűen, becsukott szemmel ikszelgeti a válaszokat.

Ha máshogy nem, így kijön a kétharmad. De az teljesen nyilvánvaló, hogy a korábbi nemzeti konzultációkhoz hasonlóan ez sem konzultáció, hanem olcsó populizmussal operáló, az információhiányt, a tájékozatlanságot, az ösztönös emberi félelmeket politikai célokra kihasználó, konzultációnak álcázott bevándorlóellenes propaganda. Nekünk erre telik egymilliárd forintból.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.