A patkóbeledből rakom ki, hogy aiculedssul

Játék
2015 április 26., 07:49
comments 352

- Van egy 20-as éveiben járó férfi, aki látványosan ki akar végezni egy 20-as éveiben járó nőt. Ön szerint hogyan kellene csinálnia?

- Jó fizikai kondícióban lévő férfiről van szó?

- Igen, abszolút. Egy harcművészről.

- Ühüm. Értem. Hát akkor mi lenne, mondjuk... mondjuk ha hátulról puszta kézzel átszakítaná a törzsét, és aztán a mellénél fogva tépné szét a nőt?

- Remek ötlet, pont ilyesmire gondoltunk.

Fogalmam sincs, hogy valójában hogy zajlott a felvételi beszélgetés az arccal, aki az új Mortal Kombat kivégzéseit találta ki, de valahogy így kellett alakulnia.

A most megjelent Mortal Kombat X az először 1992-ben kiadott verekedős játéksorozat 10. része, és ezek a brutális, látványos kivégzések mindig is hozzátartoztak a márkához, kb. ez (is) különböztette meg az MK-t a többi hasonló játéktól.

Igyekszem nem borzasztóan hosszan derpegni arról, hogy milyen iszonyúan erőszakos a játék (önmagában nincs is ezzel bajom), de hogy értsék, hogy mire gondolok, nézzenek bele ebbe a 16 perces Youtube-videóba, ami csak a különböző lehetséges kivégzéseket mutatja be egymás után!

Nem akarok hazudni, kétszer én is felröhögtem valami váratlan húzáson, de az esetek többségében nehéz fölfedezni iróniát. Akit csak kétszer térden lőnek, aztán fejbe, aztán a sebbe belenyomnak egy rágót, attól még kifejezetten méltóságteljesen búcsúznak ebben a világban.

Az új MK nemhogy a sorozat legerőszakosabb darabja, de simán a világ egyik legerőszakosabb videojátéka. Ez egyébként egy percig sem zavarna, ha nem tök egyértelműen a 12 éves kissrácok lennének a játék egyik fontos célcsoportja. És igen, 13 éves koromban én is játszottam az akkori Mortallal, és az is nagyon erőszakos volt, és mégsem szenvedtem tőle semmilyen maradandó lelki sérülést, de még így sem javasolnám senkinek, hogy ezt vegye a gyerekének ajándékba.

De nem is ez a legabszurdabb, hanem a játék amerikai életkor-besorolása.

Van ez az ESRB nevű önszabályozó rendszer, ami osztályozza kint a játékokat. A besorolás végén az "M", Mature azaz "érett", és az "AO", Adult Only,  azaz "csak felnőtteknek" kategória van. Az "M" besorolású játékokat 17 éves kor alatt, az "AO" besorolásút 18 év alatt nem lehet megvásárolni. A dolog azért lényeges, mert egyes áruházak, beleértve a legnagyobb digitális boltot, a Steam-et nem szoktak "AO" játékokat árulni. Ha viszont valami nincs a Steamen, akkor az üzletileg óriási mínusz a forgalmazónak, ezért arra nagyon ügyelnek a készítők, hogy az "M" kategóriába beleférjenek. A leírás azt mondja, hogy az extrém-erőszak ábrázolásért már "AO" jár, de a gyakorlatban szinte csak olyan játékok kapnak ilyen besorolást, amiben pornográf tartalom van.

Ennek megfelelően a Mortal Kombat is "M" kategóriás, amivel gyakorlatilag azt állítja a rendszer, hogy egy 17 éves gyerek kefélő embereket nem láthat, de azt, hogy egy üvöltő nőnek először kitépik a bordáit, és aztán beletolják azokat a fülébe, azt igen.

Hogy ez így van nyilván nem a játék hibája, de jól megmutatja, hogy milyen ellentmondásos a rendszer.

Ez egyébként egy jó, sőt nagyon jó verekedős játék. Bár nem játszottam minddel, de valószínűleg a sorozat legjobbja.

Rengeteg szereplő van benne, változatos stílusokkal. Elkezdeni nagyon könnyű, igazán jónak lenni benne nehéz. A grafika szép, és közben egy közepesen erős gépen is elfut. Nem kell hozzá konzol, PC-n, billentyűzettel is normálisan irányítható. Nagyon-nagyon sok játékmód van, és másfél héttel az indulás után a multiplayer is többnyire megbízhatóan működik. 50 euróba kerül (15 ezer forintba) most a Steamen, és nem tudnék hirtelen olyan játékot mondani, ahol ennyi pénzért több tartalmat kapna az ember. A következő pár évben ez lesz a verekedős játékok etalonja, az egyik fő versenyszám az ilyen e-sport meccseken, amiből milliomosok lehetnek majd, akik igazán jók benne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.