Baltimore-i bandatagok politikusokkal közösen az erőszak befejezésére szólították fel a tüntető fiatalokat

külföld
2015 április 28., 19:57
comments 84

Ez már maga a megvalósult Wire: önmagukat bandatagokként azonosító férfiak álltak ki közösen a városi tanács tagjaival, és az erőszak és fosztogatások abbahagyására szólították fel az utcán lévő tömeget.

A vörös kendőkben megjelenő tagok szerint ők az erőszak ellen vannak, és meg akarják védeni a boltokat a kirablástól. A Trey néven bemutatkozó tag szerint ugyanakkor meg kell érteni, hogy a legtöbb fiatalnak munka és segítség kell, sokan küzdenek odakinn.

A városi tanács elnöke, Bernard 'Jack' Young szerint most politikusoknak, egyházi vezetőknek és a bandáknak össze kell fogniuk, hogy megállítsák az erőszakot az utcákon.

A rendőrség hétfőn még azt jelentette be, hogy hiteles fenyegetés birtokába jutottak, mi szerint rivális bandák arra készülnek, hogy kiütik a rendfenntartó erők tagjait, és hogy soha nem tapasztalt összefogásba kezdtek a rendőrség ellen.

A tanácselnök ugyanakkor kedden már hamis hírnek nevezte mindezt. Előtte találkozott a bandatagokkal, akik elmondták neki, hogy nem szerveztek ilyen akciót a rendőrség ellen.

Obama: Nincs mentség a baltimore-i erőszakra

Az amerikai elnök is megszólalt kedden, mint elmondta, a felelősöket és a fosztogatókat bűnözőkként kell kezelni. 

Obama ugyanakkor rámutatott, hogy a fergusoni konfliktus óta az Egyesült Államok túl sok esetben volt tanúja annak, hogy rendőrök elsősorban feketék ellen olyan módon léptek fel, ami aggasztó kérdéseket vet fel. Az elnök arra hívta fel az ország rendőrparancsnokságait, hogy tartsanak önvizsgálatot azzal kapcsolatban, vajon milyen elbánásban részesítik az afroamerikai gyanúsítottakat.
Szavai szerint ugyanakkor a dolgot nem lehet csupán a rendőrségre bízni, és az egész országnak is önvizsgálatot kellene tartania, mert a baltimore-i konfliktus okai nem újak és ez már évtizedek óta így megy.

photo_camera (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP)

Az elnök szerint ha az Egyesült Államok komolyan gondolja a probléma megoldását, akkor segítenie kell a rendőrségnek, de ugyanakkor javítania kell az oktatáson és meg kell reformálnia az igazságszolgáltatást is. Egyúttal kétségét fejezte ki fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi, republikánus többségű kongresszus kész lenne áldozni a városokra.

A hétfői zavargások néhány órával a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe belehalt 25 éves Freddie Gray temetése után kezdődtek, a búcsúztatás helyszínétől néhány utcasaroknyira. A feldühödött tömeg kövekkel dobálta meg a rendőröket, fosztogatott, a randalírozók baseballütőkkel zúzták be a gépkocsik ablakait, járőrautókat gyújtottak fel. Több mint ezer rendőrt vetettek be a tüntetők ellen.

Keddi bejelentés szerint Baltimore-ban, ahol rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, jelenleg 10 ezer nemzeti gárdista és rendőr áll készen a rendzavarás elfojtására. A városban a nap folyamán békés tiltakozó megmozdulások voltak.

A hétfő délután kezdődött zavargások során 20 rendőr megsebesült és 235 tüntetőt vettek őrizetbe. A polgármesteri hivatal kedden közölt összesítése szerint a városban 15 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel. Egy égő épületből kimentett sérült állapota válságos.

Obama elnök részvétét fejezte ki a Gray családnak, de egyúttal kontraproduktívnak nevezte a zavargásokat. Mint mondta, a baltimore-i erőszak elterelte a figyelmet a korábbi napok békés és konstruktív tiltakozásairól. (Baltimore Sun, MTI)

Ha valakit érdekelne alaposabban is a téma, érdemes elolvasni egy 30 éve a városban dolgozó újságíró, Michael A. Fletcher angol nyelvű elemzését is a Washington Postban, sok érdekes és fontos szempont előjön benne. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.