Az EU vizsgálatot indít az állami energiavállalatok ellen

gazdaság
2015 április 29., 13:42
comments 54

Három héten belül a harmadik nagy versenyjogi vizsgálatát jelentette be Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa. A Google és a Gazprom után most a tagállamok állami tulajdonú közműcégeinek piactorzító gyakorlatát vizsgálja, vagyis azt, hogy azok a kedvezmények és állami támogatások, amiket saját vállalataiknak adnak az energiabiztonságra hivatkozva, nem sértik-e az EU-n belüli szabad versenyt.

Ez aligha lehet jó hír a rezsicsökkentés hazájában, ahol az állam gázműveket és elektromos szolgáltatókat államosít éppen.

A vizsgálat elsősorban az árampiacra, azon belül is a kapacitások kezelésére koncentrál, hogy megállapítsa, vajon azok megfelelő ellátást biztosítanak-e anélkül, hogy torzítanák a szabad versenyt és a kereskedelmet az egységes európai árampiacon.

Vestager szerint a kapacitásmechanizmusnak nevezett izé, vagyis a termelt áram átvételének rendszere már önmagában támogatásnak minősül, így azt kell vizsgálni, hogy a további támogatásokkal nem kompenzálják-e túl az állami közműcégeket.

A vizsgálat valós célja amúgy inkább az egységes árampiac tényleges megteremtése, vagyis a tagállami hálózatok összekapcsolásának ösztönzése volna. Vestager maga azt mondta erről, hogy a kapacitásmechanizmus önmagában legitim eszköz, de a tagállamoknak inkább az energiahálózatok összekötésére kéne koncentrálnia, illetve a kereslet szabályozására a kínálat növelése helyett.

Akárhogy is, a vizsgálat már csak azért is egyedülálló, mert ez az első eset, amikor egy egész termelőszektor támogatási rendszerét vizsgálják versenyjogi szempontból. A vizsgálat első körben Magyarországot nem érinti, Belgiumtól, Dániától, Franciaországtól, Horvátországtól, Írországtol, Lengyelországtól, Németországtól, Olaszországtól, Spanyolországtól és Svédországtól kértek be adatokat. (Via Politico.eu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.