Új trónörököst nevezett meg a szaúdi király

külföld
2015 április 29., 04:55
comments 42
photo_camera Az új trónörökös, az 55 éves Mohamed bin Nájef. AFP PHOTO/HO/SPA

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király felmentette trónörökösi és miniszterelnök-helyettesi tisztségéből fiatalabb féltestvérét, Mukrin bin Abdel-Azíz herceget, és unokaöccsét, Mohamed bin Nájefet tette meg trónörökössé.

Ez nagyon jelentős változás, mert ez az első alkalom a királyság történetében, hogy nem a dinasztiaalapító Szaúd király egyik fia, hanem unokája a trón várományosa.

Nájef a szaúdi hierarchiában eddig helyettes trónörökös volt. Mostantól ezt a tisztséget az uralkodó fia, Mohammed bin Szalmán fogja betölteni. Mohamed bin Nájef Amerikában és Angliában tanult, a titkosszolgálatokat és a belügyminisztériumot irányította eddig és jó kapcsolatban van amerikai és európai titkosszolgálati vezetőkkel és politikusokkal.

Szalmán király emellett új külügyminisztert is kinevezett: a veterán politikusnak számító eddigi tárcavezetőt, Szaúd el-Fejszál herceget felmentette, és a monarchia washingtoni nagykövetét, Adel al-Dzsubeirt nevezte ki a helyére. Az uralkodó más minisztériumok élén is személycseréket hajtott végre: új ember kerül az egészségügyi, a munkaügyi és a gazdasági tárca élére is.

A 79 éves Szalmán bin Abdel-Azíz január közepén lett a sivatagi királyság uralkodója, miután kilencvenegy éves korában meghalt elődje, Abdallah bin Abdel-Azíz, aki 2005 óta állt az olajban gazdag szunnita vezetésű ország élén. Abdallah több mint két évtizedig volt meghatározó alakja a szaúdi politikának: trónra lépése előtt tíz évig régensként irányította az országot, miután testvére, Fahd király agyvérzést kapott.

Szalmán bin Abdel-Azíz a január közepén elhunyt Abadallah király fivére volt. A trón átvételekor egészségi állapota sokakban aggodalmat keltett, mert nem sokkal előtte agyvérzése volt, ami miatt nem tudja mozgatni egyik karját. (Al Jazeera, New York Times, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.