A náci múltat feldolgozó múzeum nyílik a náci párt egykori székházában Münchenben

külföld
2015 április 30., 09:23
comments 64

A náci párt egykori székházának épületében fog működni a múzeum, amit csütörtökön nyitottak meg. Az időpont nem véletlen, éppen hetven éve történt, hogy az amerikai csapatok felszabadították a várost és ezen a napon lett öngyilkos bunkerében Adolf Hitler is.

photo_camera CHRISTOF STACHE / AFP

A rendezvényen Holokauszt-túlélők és amerikai veteránok mellett a német politikai elit tagjai is jelen lesznek. A múzeum helyszíne korábban számos vitát kiváltott, mert München városa sokáig nem akart szembenézni azzal a teherrel, hogy náluk alakult meg Hitler pártja. A múzeum igazgatója, Winfried Nerdinger szerint éppen ezért München sokkal nehezebben tudta feldolgozni a náci múlt rémtetteit, mint a többi német város, hiszen korábban sokkal szorosabban fertőződött meg általa.

A Nemzetszocializmus Történelmének Dokumentációs Központja nevet viselő múzeum dolga annak feltárása lesz, hogy a kulturális életére és klasszikus polgári értékeire büszke Münchenben hogyan fordulhatott elő mindaz, ami megtörtént.

A négyemeletes kiállítótérben német és angol nyelven lesznek tájékoztató szövegek, fényképek és videók fogják bemutatni a város és a nácizmus közös történetét. Ugyanakkor direkt választás volt, hogy a náci esztétikának ne adjanak túl nagy teret, a múzeumban nem lehet majd hatalmas horogkeresztekbe és SS-egyenruhákba belefutni.

E helyett az olyan személyes tárgyakon lesz a hangsúly, mint a helyi ellenállás egyik tagjának, Albrecht Haushofernek kézzel írt szonettjein, melyeket nem sokkal kivégzése előtt írt. A papírlapokon még mindig látni a vérnyomait.

photo_camera CHRISTOF STACHE / AFP

A koncentrációs táborok ötletének megalkotása is köthető Münchenhez, az első hasonló tábort a város külterületén, Dachaúban nyitották meg 1933-ban. Vasárnap lesz a tábor felszabadításának hetvenedik évfordulója, a rendezvényen jelen lesz Angela Merkel is.

A múzeumban teret kap a világháború utáni időszak feldolgozása is, amikor sok egykori náci vezető folytathatta politikai karrierjét, és amikor újabb és újabb neonáci csoportok alakulhattak országszerte.

Az intézmény megnyitását már négyszer elhalasztották, mert politikai viták kísérték a megalkotását. (AFP, felső kép: CHRISTOF STACHE / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.