A nő, aki férfi olimpiai bajnok és valóságshow-apa lett

életmód
2015 május 01., 18:54
comments 129

Mit lehet mondani egy történetre, ami arról szól, hogy egy délceg férfi ünnepelt olimpiai bajnok, a nők bálványa, majd egy valószínűtlenül sikeres valóságshow főszereplője lesz, miközben végig hatalmas titkot rejteget, nevezetesen hogy valójában nő? Leginkább azt, hogy ilyen nincs. Bruce Jenner élete, amely csak az után lett minden megdöbbentő részletében ismert, hogy egy hétvégi interjúban egész Amerika előtt kitárulkozott, tényleg a hihetetlent súrolja.

A hidegháború évtizedeiben, amikor a két nagyhatalom a sportban is összecsapott, folyamatosan röpködtek a vádak - elsősorban a szovjet blokk női versenyszámokban indulói ellen -, hogy töke van a menyasszonynak. Ezek még a politikai korrektség előtti évek voltak, amikor a széles közvéleménynek fogalma sem volt arról, hogy mi a különbség transzexuális, transzvesztita és hermafrodita közt, és mi fán terem a ciszhetero genderqueer.

Az egyik leghíresebb eset a szovjet színekben versenyző Press nővéreké, Irináé és Tamaráé volt, akik ketten összesen hat olimpiai aranyat nyertek, aztán hirtelen elküldtek a nemzetközi versenyekről, amikor azokon bevezették a kötelező nemvizsgálatot. Arra viszont senki sem gondolt, hogy a férfiak mezőnyében is indulhat nő, hiszen a közvélekedés az volt, hogy a nők lassabbak/gyengébbek/ügyetlenebbek a férfiaknál.

photo_camera Bruce Jenner olimpiai bajnokként 1976-ban AFP PHOTO / EPU

1976-ban a montreali olimpián a férfiak tízpróbáját az amerikai Bruce Jenner nyerte, 8618 pontjával saját világrekordját is megdöntve. A tízpróbánál kevés embert próbálóbb versenyszám van az olimpián, a résztvevőknek olyan, egészen különböző sportokban is világszínvonalon kell teljesíteniük, mint a súlylökés, a távolugrás és az 1500 méteres síkfutás. Ennek megfelelően a tízpróbázók a sportvilág legkidolgozottabb izomzatú, legjobb felépítésű alakjai, és Jenner hosszú hajával és amerikai jófiú-imidzsével még ebből a mezőnyből is ki tudott emelkedni.

Az olimpiai arany az akkor 26 éves Jennert nemzeti hőssé tette, és ő úgy döntött, hogy felhagy a kemény tízpróbázással. Egy olyan korban, amikor még szigorúbban vették az olimpián résztvevők amatőr státuszát, könnyű volt meghozni a döntést: inkább sok pénzt szeretne keresni napi nyolc óra edzés helyett. Próbálkozott színészi karrierrel, szerepelt számtalan reklámban, leginkább pedig fürdőzött a reflektorfényben.

Jenner még 1972-ben vette el első feleségét, akitől két gyereke is született. 1981-ben váltak el, alig néhány nappal később pedig Jenner másodszor is megházasodott Linda Thompson énekesnő/szépségkirálynő/színésznővel, és közösen két újabb gyerekük lett. Thompson most úgy emlékezett vissza Jennerre, mint akire megismerkedésük idején a férfiak példáképként tekintettek, a nők pedig körberajongtak. 1986-ban azonban ennek a házasságnak is vége lett, öt évvel később pedig Jenner feleségül vette azt a Kris Houghtont, aki ekkor már első férje vezetéknevét, a Kardashiant viselte.

Kardashiannak már volt négy gyereke: Kourtney, Kim, Khloé és az alliterálisan inkorrekt Rob, majd Jennertől is szült kettőt: Kendallt és Kylie-t. A népes kaliforniai családot mintha direkt egy valóságshowra találták volna ki, és a Kardashianok éltek is a lehetőséggel. 2007-ben indult az életüket “bemutató” Keeping Up with the Kardashians (magyarul K mint Kardashian), amely talán minden idők legsikeresebb valóságshowja lett.

photo_camera Bruce Jenner és Kardashianék 2000-ben AFP Photo/Scott NELSON

A Kardashianok, akiknek a celebségen kívül semmihez nincs tehetségük, sokmillió dolláros üzletet alapoztak saját életükre. Ma már az eredeti valóságshow mellett több családtagnak van saját valóságshowja, a család legsikeresebb tagja, Kim pedig a világ egyik leghíresebb nője lett, elsősorban testi adottságainak köszönhetően.

Jenner, aki szemben harmadik családja többi tagjával, a hírességen kívül másban is jó volt, rendszeres mellékszereplőként bukkant fel a műsorban. Többé-kevésbé őszinte karaktere szerint ő volt az apuka, akit megdöbbent, milyen gyorsan lett felnőtt nő kicsi lányaiból, és egyébként is csetlik-botlik a modern világban. Valamint furán szét van botoxozva az arca.

Egy valóságshow eleve bizarr keretei között nehezen tűnnek fel apróságok és valóban emberi érzések, de aki látott néhány részt a műsorból, az sejthette, hogy Jenner valahogy furcsa, és nem csak úgy, mint egy átlagos hollywoodi szülő, aki a lányait is eladná pár millió dollárért. De hogy valójában miben más Jenner, azt családja nagy része sem tudta.

Április 24-én viszont az egész világ megértette. Jenner az ABC-nek adott hosszú tévéinterjúban elmondta, hogy ő valójában nő.

photo_camera Bruce Jenner, 2010-ben AFP PHOTO/Stan Honda

Állítása szerint már tíz éves kora előtt tisztában volt ezzel, amikor felpróbálta anyja egyik ruháját, és érezte, hogy végre megtalálta önmagát. A következő évtizedekben azonban fenntartotta a férfiasság látszatát, és csak ritkán, hotelszobák magányában mert nőnek öltözni. Állítása szerint első felesége már sejthette, hogy valami nem stimmel a házasságukkal és Jennerrel, azonban csak a másodikkal, Linda Thompsonnal tudott először nyíltabban beszélni nemi identitásáról.

Jenner a nyolcvanas években nekikezdett egy nőihormon-kezelésenk, plasztikai műtéteknek vetette magát alá, és mesterségesen eltávolította az arcszőrzetét. Már a mellei is elkezdtek nőni, amikor a férfi nemi szervekkel született Jenner, aki állítása szerint szexuálisan mindig is csak a nőkhöz vonzódott, szerelembe esett és megházasodott Kris Kardashiannal.

Eleinte a házasság jól működött, a valóságshowkból pedig dőlt a pénz, azonban egy idő után Jennernek elege lett a hazugságból, és közölte harmadik feleségével, hogy nőként szeretne élni. 2013-ban különköltöztek, ő pedig folytatta a nővé válás évtizedekre felfüggesztett folyamatát. Legyalultatta az ádámcsutkáját, újrakezdte a hormonkezelést, közölte valamennyi gyerekével, hogy ő nő, majd leült a tévékamerák elé, és ugyanezt tudatta az egész világgal.

photo_camera Jenner az ABC-nek ad interjút

Ha most már túl bonyolultnak tűnik, Bruce Jenner pontosan micsoda, vegyük át megint:

  • Férfi nemi jellegzetességekkel született.
  • A nyilvánosság előtt férfiként szerepelt 65 éven át.
  • Valójában mindig nőnek érezte magát.
  • Az ilyen transzexuális nőnek, vagy egyszerűen transz nőnek hívják. 
  • Jenner jelenleg még a hímnemű angol “he”-t használja magára, de tervei szerint ez hamarosan változni fog, és új, női név felvételére is készül, miután fizikai adottságait nőibbé sikerül tenni.

Ennyi. Becslések (de ezek tényleg csak becslések) szerint az USA 320 millió lakosából olyan 700 000, tehát nagyjából minden 450. ember lehet transznemű. Ez Magyarországra alkalmazva azt jelenti, hogy 10 millió emberből körülbelül 22 000. Bruce Jenner előbújása éppen akkor érkezett, amikor a transzneműek ügye egyébként is egyre inkább része az amerikai közbeszédnek, és elég valószínű, hogy az ő személyes bátorsága sokat fog lendíteni azon, hogy ezt a korábban a nyugati világban gyakorlatilag láthatatlan kisebbséget a többség fokozatosan megismerje és elfogadja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.