11 ártalmatlan dolog, ami megölhet, ha nem figyelsz

Egyesek szerint az élet csupa élvezet, de egy igazán körültekintő és felelősen gondolkodó ember minden túlélt percére úgy tekint, mint a mindenhonnan ránk leső Haláltól kapott újabb apró haladékra.

Az élet tehát: körültekintés.

Lankadatlan éberség, örök óvatosság és folyamatos figyelem kell kísérjék lépteink, hiszen bárhová megyünk, bárhová nyúlunk, bárhová nézünk, ott gubbaszt a Halál, aki ránk feni fogát.

A körültekintő élethez tehát nem árt ismerni a körülöttünk lévő veszélyforrásokat, hogy elkerüljünk a Halál nekünk állított, ravasz csapdáit. A Business Insider ezért összeszedett néhány dolgot, amik első látásra ártalmatlannak tűnnek, de ha igazán a mélyükre nézünk, a Halál integet felénk belőlük. A Business Insider listájával egyetlen gond van: gyenge kezdőknek való. Aki csak az abban szereplő dolgoktól fél, az olyan, mint az oktalan gyermek: érdemi esélye nincs is a Halál félrevezetésére. Éppen ezért néhány dologgal mi is kipótoltuk a listát, hátha így nagyobb segítséget adunk a másvilág elől menekülő olvasóinknak, néhány dolgot pedig összevontunk. Néhány dolgot (halak, nyúl, autó, homok, időgép) ki is hagytunk a felsorolásunkból, de azt gondoljuk, hogy azoktól félni evidens.

1. Kávé

Egy csésze gőzölgő kávé... Hmmm, ízletes! - gondolhatná, aki el akarja dobni magától az életet.

NEM!

A kávé: gyilkológép. Ezt rendbe kell tenni az emberek fejében. Ahogyan a Business Insider is felhívja a figyelmet, egy ültő helyünkben nem kell többet elfogyasztanunk, mint 120 csésze kávét az azonnali halálhoz. Ebben ugyanis annyi koffein van, ami már öl. Ügye, milyen rémisztő? Aki látott már kávét a boltban, vagy kávécserjét szabadban nőni, tudja, hogy ezekre sehol nincs ráírva, hogy 120 csésze kávé öl. Szóval ha az olvasó épp a 118. csészénél tart, javasoljuk, hogy álljon le.

Az van a legnagyobb veszélyben, akinek a környezetében tömény koffeinpor van. Ebből egy kanál is ölhet. Pedig 10 gramm tiszta koffeint már 5-600 forintért is be lehet szerezni. Az alacsony ár pedig elképesztően csábító. Mi akadályozza meg a szertelenül tobzódó magyar fiatalokat hogy ne is egy, de 3 csomaggal rendeljenek, és azonnal megegyék? SEMMI. Itt közvetlen veszély fenyeget.

2. Víz

Az emberi létforma és a Föld nevű bolygó alapja a víz - ezt terjesztik, akik a halálunkat akarják. Bárki bármit hall, nem szabad megbíznunk a vízben, hiszen az ősellenségünk. Nem véletlen, hogy a legtöbb ember alapvető jellemzője a belső vívódás. Ezt a testünkben lévő víz okozza. 30 százalék ember és 70 százalék víz vívja bennünk élet-halál harcát nap mint nap.

A víz aljasságának bizonyítéka a vízmérgezés nevű tünet, mely akkor lép fel, ha egyszerre sok vizet iszunk. Röpke 5-6 liter víz elfogyasztása után ugyanis jó eséllyel felborul a szervezet nátriumháztartása és kész is a baj. Erről persze nem beszélnek a politikusok, az ügyről hallgat a sajtó. Ki lehet a felelős? Elég megnézni a világ legfőbb vezetőről készült képeket, mindenképpen találunk olyan képeket Barack Obamáról, Angela Merkelről vagy épp Orbán Viktorról, amelyeken ott virít a politikusok mellett egy-egy üvegnyi, kancsónyi vagy pohárnyi víz.

A Napnál világosabb, hogy vezetőinket kilóra megvette a tömeggyilkos vízlobbi.

A körültekintő ember magára maradt tehát egy fertelmes ellenséggel, a vízzel szemben.

Orbán Viktor, Szijjártó Péter, a kazah vezetők és a tömeggyilkos víz (Orbán Viktor Facebook)
photo_camera Orbán Viktor, Szijjártó Péter, a kazah vezetők és a tömeggyilkos víz (Orbán Viktor Facebook)

3. Só

Kis só az ebédbe, mi? Ha ez önnél ilyen könnyen megy, talán már halott is! Ha például 48 teáskanálnyi sóval lapátolja be a húslevest, veszélybe is kerül az élete, a só ugyanis kiszárítja a szervezetünket. 48 teáskanálnyi sóra tehát egyetlen mentsége lehet: ha előtte megivott 5-6 liter vizet. Halált csak halállal lehet gyógyítani.

4. Alkohol

Már 13 feles is elég lehet a halálhoz a rohamivóknak. Ez persze a legalacsonyabb mennyiség, ami ölhet, ennél általában többe halnak bele az emberek. Nemrég egy brazil egyetemista vágott be egy ültő helyében 25 felesnyi vodkát, és mi lett vele? Meghalt. Ki gondolt volna erre? 25 feles már elég egy élet kioltásához? Hát már soha semmitől nem lehetünk biztonságban?

Ez a kutya alkoholt ivott. Be is szorult a feje egy műanyag gömbbe.
photo_camera Ez a kutya alkoholt ivott. Be is szorult a feje egy műanyag gömbbe.

5. Csoki

A csoki finom - gondolják a hülyék, de a világ dolgai iránt érdeklődők tudják, hogy a csokoládé másodállásban profi, csendes és gyors gyilkos. A benne lévő theobromin ugyanis nagy mennyiségben halálos. Olyan hatásai vannak, mint a koffeinnek, és már 85 szelet csokiban elég theobromin van a halálhoz. Ki ne járt volna már úgy, hogy elkalandozott a figyelme, és arra eszmélt, hogy megevett 70-80 szelet csokit? Szinte mindenki. Még belegondolni is hátborzongató, hogy ezekben az esetekben csak egy paraszthajszálon múlott az életünk!

6. Gyümölcs

Alma, mi? Barack, mi? Meggy, mi? Gyümölcsöt csak az eszik, aki nem gondol már a holnapra, aki lemondott a jövő által neki tartogatott örömökről.

22 alma magja már halálos mennyiségű ciánt tartalmaz.

Még olvasni is hátborzongató igaz? Mikor almát eszünk, könnyen lecsúszhat egy-egy mag. Miért ne csúszhatna le az egész magház? Sőt, miért ne ismétlődhetne meg ez 22-szer egymás után? Az almafák ágain is ránk les a Halál.

7. Minden étel és minden ital

Enni és inni alapvetően jó dolog, de e cikk elolvasása után megtudja az igazságot: tulajdonképpen minden étkezés egy-egy dans macabre, egy-egy Ingmar Bergman-i értelemben vett haláltánc. Nem véletlen, hogy a svéd rendezőzseni leghíresebb filmjének, a Hetedik pecsétnek is egy étkezés előtt írta meg a forgatókönyvét, ugyanis annyira félt a közelgő ebédben hordozott rizikótól, a két falat közt megbúvó Haláltól.

A rizikó oka, hogy az emberi torok alapvetően nem arra lett tervezve, hogy akadálymentesen lenyeljen dolgokat. Az evés és az ivás okozta aberráció persze valamilyen mértékben képessé tette az emberi testet a nyelésre, de néha-néha előtör ősi énünk, és félrenyelünk. A félrenyelő ember pedig a Halállal ultizik, ahogy a híres középkori mondás tartja.

8. A takarítás

A takarítás az emberi tevékenységek egyik legveszélyesebbike. Nemcsak azért, mert ha hipót és sósavat keverünk, akkor szétégetik a tüdőnket a keletkező gázok, hanem azért is, mert a takarítás egy csomó olyan eszközt és tevékenységet feltételez, amik már önmagukban is halálosak.

Létra? Az egy mini világháború a lakásban. Az emberiség történelme alatt annyi életet oltottak ki a létrák, hogy a másvilágon a létraáldozatoké a második legnagyobb Facebook-csoport a félrenyelők után. Elképesztő veszélyek vannak itt elrejtve.

9. Ablak

A nagy Woodrow Wilson elnök szavajárása volt, hogy

„Az ablak egy valamire jó, kiesni rajta.”

És milyen igaza volt! Egyáltalán minek kell lyukakat vágnunk a biztonságunkat őrző falakon? Fény nélkül is van élet! A Nap amúgy is csak kiszárít, elvakít, szinte csak galibát okoz. Ráadásul az ablakokat tisztítani kell, ami pedig nagyon-nagyon veszélyes tevékenység. Külön rossz, hogy újabban üveggel szokás szigetelni az ablakokat, az üveg pedig - mint köztudott - kíméletlen hóhér.

10. A Nap

Egyesek az emberiség léte szempontjából az egyik legfontosabb égitestnek nevezik ezt a gyilkológépet, de a Nap számára találóbb lenne a Halálcsillag elnevezés. Évente több ezren halnak meg a Nap alattomos fény- és hősugarai miatt, és ha ez nem lenne elég, a csillag tulajdonképpen egy reaktor, ami időzített bombaként ketyeg a fejünk felett. Ha addig nem végez az emberiséggel, a kávé, a víz, az ablak vagy a csoki, a Nap pusztulása hozza el majd civilizációnk végét.

Elbújt a gyilkos a fa mögé, de a fénye elárulja.
photo_camera Elbújt a gyilkos a fa mögé, de a fénye elárulja.

11. Mozi

Aki egy kicsit is ért a stratégiához, az tudja, hogy magára és a saját biztonságára valamit adó ember nem megy be önszántából olyan sötét szobába, aminek csak egy (esetleg kettő) kijárata van, és nem tudja, kikkel zárják majd ott össze. Napjainkban azonban egy csomóan pont ezt csinálják a mozikban. Teljesen meghülyült az emberiség. Moziban ülve nemcsak annak vagyunk kiszolgáltatva, hogy ránk szakad az épület, de nem tudunk védekezni egy esetleges támadás ellen sem. Mire észrevennénk, hogy baj van, az ellenségeink már özönlenek be a terem ajtaján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.