Te boldog lennél havi 1,5 millióval?

PÉNZ
2015 május 05., 13:08

Évi 70 ezer dollárra, azaz havi 1,5 millió forintra emelte cége összes alkalmazottjának fizetését Dan Price, a Gravity Payments alapító-vezérigazgatója. De még az utolsó utáni bérszámfejtőét is. Hogy miért? Mert azt akarja, hogy boldogok legyenek.

photo_camera Dan Price az Entrepreneur címlapján. Forrás: Gravity Payments

Price, akit tavaly az év vállalkozójának választott az Entrepreneur magazin, egy szép hétfő délután összehívta a cég mind a 120 alkalmazottját, és bejelentette: az elkövetkező három évben a legrosszabbul fizetett munkatárs fizetését is felemeli úgy, hogy évente legalább 70 ezer dollárt keressen.

A cégnél az átlagfizetés 48 ezer dollár évente, és a 120 alkalmazottból hetvenen vannak, akik fizetésemelést kapnak - közülük harminc munkatárs fizetése egyenesen megduplázódik az elkövetkező három évben.

Hogy fedezze a béremelés költségeit, Price saját, évi egymillió dolláros fizetését 70 000 dollárra csökkentette, ezen kívül a vállalat 2,2 millió dollárra becsült idei éves profitjának 75-80 százalékát is a béremelésre fordítja.

Price a New York Timesnak elmondta, ismerősetől értesült arról, milyen nehéz még a 7,25 dolláros óránkénti minimálbért meghaladó fizetésekből is megélni.

"Részletesen elmesélték, milyen az, ha évi 40 ezer dollárt (11 millió forintot) keres az ember. Ezt hallom minden héten. És felemészt belülről."

De miért pont 70 ezer dollár?

A vállalkozó egy Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman és a Princeton közgazdaságtan-professzora, Angus Deaton kutatási eredményeiből vette a nagylelkű fizetésemelés ötletét. A kutatók egy 2010-es tanulmányukban azt a meglepő felfedezést tették, hogy a magas jövedelem javítja ugyan azt, ahogyan az emberek a saját életüket értékelik, de az érzelmi jólétre – arra, amit mi általában boldogságnak nevezünk – nincs befolyással. Pontosabban van, de csak egy bizonyos pontig.

A kutatók egy ezer amerikai résztvevővel naponta elvégzett kutatás, a Gallup-Healthways jóléti index válaszait vizsgálva arra jutottak, hogy az érzelmi jólét (a boldogságérzet) egy ideig a jövedelemmel együtt növekszik, de ez a növekedés évi 75 ezer dolláros jövedelem környékén megáll. Vagyis hiába keres az ember évi 20 millió forintnál többet, boldogabb nem lesz tőle.

"A magas jövedelem meghozza az élettel való elégedettséget, de a boldogságot nem; az alacsony jövedelemhez alacsony életminőség-értékelés és alacsony boldogságérzet társul" - írták a kutatók a tanulmányban.

Te százezret keresel, a főnök 30 milliót

Egy tavalyi kimutatás szerint az amerikai cégvezetők fizetése 1965-ben hússzorosa volt az alkalmazottak átlagos bérének, 2013-ra viszont egy vezérigazgató 295,5-ször többet keresett, mint ugyanannál a cégnél egy átlagos dolgozó. Az elmúlt időben az USA kongresszusa és a tőzsdefelügyelet is olyan szabályozást szorgalmazott, miszerint a vállalatoknak közzé kell tenniük a vezetők és az alkalmazottak fizetése közti különbséget. A szabályozás a remények szerint arra készteti a cégeket, hogy átgondolják és igazságosabbá tegyék bérfizetési rendszereiket.

Magyarországon, ahol a KSH adatai szerint már 206 ezer forintos havi nettó fizetéssel is a legjobban kereső 10 százalékba lehet kerülni, nyilván máshol húzódik a határ, mint az USA-ban.

De vajon hol?

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.