20 kérdés lesz az internetes nemzeti konzultáción, ami a magyarok tisztességében és jóakaratában bízik

INTERNET
2015 május 06., 11:46
comments 175

Május 18-ától lehet megválaszolni az internetről szóló nemzeti konzultáció kérdéssorát a konzultáció honlapján, a www.internetkon.hu címen - jelentette be az egész buliért felelős Deutsch Tamás szerdán Budapesten.

Deutsch sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány elfogadta a nemzeti konzultáció végleges, 20 kérdésből álló kérdéssorát, amelyek témái nem változtak az április közepén ismertetettektől, de a megfogalmazásukat pontosították, és az igényeknek megfelelően új válaszlehetőségeket fogalmaztak meg, így alakult ki az InternetKon20 végleges kérdéssora.

A véglegesített kérdéssorról július 31-éig minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár véleményt nyilváníthat majd az InternetKon oldalán, ahol azonosítás után tölthetik ki a konzultáció kérdőívét. Be lehet lépni ügyfélkapus azonosítással, lehetőség lesz arra is, hogy a válaszadó a Facebook-profiljával lépjen be a kérdéssorhoz. Deutsch Tamás elmondta, becslések szerint 4,8 millió magyar nyelvű Facebook-profil létezik.

Akinek nincs sem ügyfélkapus regisztrációja, sem Facebook-profilja, vagy nem akarja használni őket, az a honlapon nevének, címének, születési idejének, állampolgárságának és e-mail címének megadása után léphet a kérdéssorhoz.

Akiknek nincs internetkapcsolata sem, az az ország több mint 1200 pontján működő e-Magyarország-pontokon adhatják le válaszaikat, nekik, e-mail cím hiányában nekik a telefonszámukat kell megadniuk.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: mivel az adatbázisok nincsenek összekapcsolva, "ha bárki cselezni akar", akkor háromszor is kitöltheti a kérdéssort. Deutsch Tamás hangsúlyozta: ez nem jelent problémát,

"mert az InternetKon a bizalom párbeszéde", és bíznak minden magyar polgár tisztességében és jóakaratában.

A 20 kérdés nagy része Magyarország lakosságának 90-95 számára tökéletesen értelmezhetetlen. A többit MUTATOOOOOM:

4. Legyen-e minden településen ingyenes internetezést biztosító wifi?
a. Igen, fontos, hogy minden magyar településen legyen legalább egy olyan középület (pl. önkormányzat) és közterület (pl. a főtér), ahol mindenki számára ingyenes szélessávú internetelérést biztosító wifi szolgáltatás érhető el.
b. Ne legyen ilyen állami intézkedés.
c. Nem szeretnék válaszolni a kérdésre.

10. Hogyan védjük meg a gyermekeket az internet világában?
a. Még erősebb gyermekvédelmi szabályokat kell alkotni az internettel kapcsolatban.
b. A jelenlegi jogszabályok kellően szigorúak, az államnak e téren jelenleg nincs jogalkotási teendője, inkább következetes jogalkalmazásra és hatékonyabb piaci önszabályozásra van szükség.
c. Az erősebb gyermekvédelmi szabályokra és a következetes jogalkalmazásra, valamint az önszabályozásra egyaránt szükség van.
d. Nem szeretnék válaszolni a kérdésre.

12. Az internetes zaklatást (cyber-bullying) sokan az egyik legaggasztóbb internetes jelenségnek tartják. Mit tegyen az állam ellene? (Több választ is megjelölhet!)
a. Megfelelő védelmet biztosító jogszabályokat kell alkotni, amelyek célja a sértő tartalmak azonnali eltávolítása.
b. Megfelelő védelmet biztosító jogszabályokat kell alkotni, amelyek célja a zaklatók felelősségre vonása.
c. Az internetes zaklatás elleni állami fellépésben a hangsúlyt az internetes zaklatások áldozatainak nyújtott jogi és egyéb segítségre, illetve a tájékoztatásra kell helyezni.
d. A problémát inkább megelőzéssel és oktatással kell kezelni.
e. Nem szeretnék válaszolni a kérdésre.

20. Magyarország milyen álláspontot képviseljen a torrentezés (jogdíjfizetés nélküli internetes letöltések és tartalommegosztások) kérdésében? (Több választ is megjelölhet!)
a. Magyarország képviselje azt az álláspontot, hogy a torrentezést, az ingyenes letöltést és tartalommegosztást jogszerűen lehetővé kell tenni.
b. Az alkotók védelme érdekében az eddigieknél hatékonyabban kell fellépni az illegális letöltéseket lehetővé tévő hálózatok üzemeltetői ellen.
c. A nemzetközi és a magyar szerzői jogi szabályozást úgy kell felülvizsgálni, hogy mindenki olcsón, legálisan és egyszerűen juthasson az interneten filmekhez, zenéhez, játékokhoz vagy más jogvédett tartalmakhoz, az erre megoldást kínáló szereplők pedig könnyen megjelenhessenek a piacon és szabadon működhessenek.
d. Nem szeretnék válaszolni a kérdésre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.