A liberálisok szerint most kell kizárni a Fideszt az Európai Néppártból

Tbg
POLITIKA
2015 május 07., 14:05
comments 196

Magyarország átlépte a határt, ezért az Európai Uniónak cselekednie kell a halálbüntetés újrabevezetésének felvetése, valamint a migrációval kapcsolatos kormányzati idegengyűlölő retorika ellen, hangoztatta az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának közleménye, amelyet néhány órával a témáról folytatandó csütörtök délutáni EP-szakbizottsági vita kezdete előtt tettek közzé.

Az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) arról folytat vitát, hogy milyen következményekkel járhatna egy uniós tagállam EU-tagságból fakadó jogaira nézve, ha a szóban forgó tagállam a halálbüntetés újbóli bevezetéséről döntene.

A liberális EP-frakció nevében a holland Sophie in 't Veld, valamint a franciaajkú belga Louis Michel adott ki közös közleményt. Ebben elítélték mind a halálbüntetés visszaállításának felvetését, mind pedig azt a hangnemet, amelyet a migrációról szóló konzultációs kérdőív használ.

Sophie in 't Veld leszögezte, hogy vitán felül áll, hogy az összeegyeztethetetlen az EU jogával, de szerinte a miniszterelnök provokációs szándékkal beszélt az elgondolásról. 

Az Európai Néppárt (amelynek a Fidesz is tagja) - tette hozzá Sophie in 't Veld - "nem dughatja tovább a homokba a fejét, és nem mentegetheti tovább Orbánt, most kell őt kizárniuk" saját soraikból.

 

A belga Louis Michel közleményében így fogalmazott:

"Orbán Viktor nem védelmez semmit. Ő mindent rombol. A halálbüntetésről való vita elindításával Magyarországot a történelem menetével szembe állítja. Szélsőséges álláspontot foglal el, annak érdekében, hogy az európai értékekkel teljességgel ellentétes, populista, önkényes és idegengyűlölő eszközökkel erősítse hatalmát. Nincs már több idő a párbeszédre, itt az ideje a cselekvésnek."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.