Kétharmad ellenzi a vasárnapi zárva tartást

gazdaság
2015 május 07., 08:20
comments 67
photo_camera A Medián, az Ipsos és a Tárki vonatkozó közvélemény-kutatásainak egyszerű számtani átlaga.

Újabb közvélemény-kutatás jelent meg arról, hogy mit gondolnak az emberek a vasárnapi zárva tartásról (a közvélemény-kutatásokat egy magánember, Balla Péter szervezte, tevékenységét ezen a tumbleren követheti). Aki szeretné látni a Tárki eredményeit részeltes bontásban, itt találja a Google spreadsheetet.

A három eddig megjelent közvélemény-kutatás eredménye egyaránt arra utal, hogy két, a boltok vasárnapi nyitvatartását támogató magyarra jut egy, aki ellenzi azt. Nagyobb az ellenzők aránya, mint négy éve, amikor a kormány utoljára rendelt közvélemény-kutatást a témában (akkor 54 százalék volt).

Orbán Viktor azt mondta az állami rádióban, amikor félig kifordult netadó ötletéből, hogy "az emberek akarata ellen kormányozni kommunista dolog", szóval biztos el fog gondolkozni ezen is.

(Egyébként tegnap jelent meg a kiskereskedelmi forgalom márciusi előzetes adata, amiből egyelőre nem látszik a vasárnapi zárva tartása hatása. Igaz, a KSH megjegyzi, hogy mivel a hónap közepén vezették be az intézkedést, ezért még nem látni teljesen, hogyan befolyásolja a fogyasztást az intézkedést. Másrészt pont a vasárnapi zárva tartás körüli hírverés miatt sokan valóban megindulhattak a boltokba hét közben, hogy betárazzanak lisztből is cukorból, mint a háború előtt. UPDATE: a Spar csütörtökön jelezte, hogy szombaton az ötödével, hétfőn a tizedével vásárolnak többen, amióta betiltották a vasárnapi vásárlást.)

(Portfoliovasárnapi tumblr, Pénzcentrum.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.