Tőkés László: Már én magam sem értem Orbán Viktor miniszterelnök nemzetpolitikáját

Tbg
Egyéb
2015 május 09., 06:44
comments 149

"Már én magam sem értem Orbán Viktor miniszterelnök nemzetpolitikáját – jelentette ki csütörtök este nagyszámú hallgatóság előtt Tőkés László."

- írja a Magyar Nemzet.

A lap Borbély Zsolt Attila Negyed évszázad erdélyi magyar politikatörténete: 1989–2014 című könyvének bemutatóján vett részt, amelyen többek között a szerzővel és Tőkés Lászlóval is folyt beszélgetés.

Az erdélyi politikus, jelenleg EP-képviselő furcsállja, hogy Orbán Viktor végül a két romániai magyar párt közül az RMDSZ-t választotta, amely szerinte az erdélyi MSZP.

Szerinte „több mint különös, hogy a Fidesz is ezt a pártot támogatja”. Tőkés László bírálatot fogalmazott meg azzal kapcsolatban is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az RMDSZ jelöltjével, Kelemen Hunorral fotózkodott, és őt támogatta a múlt évi választási kampányban, szemben Szilágyi Zsolttal, a Magyar Polgári Párt jelöltjével.

Tőkés szerint Orbán nemzetpolitikája követethetetlen és átláthatatlan, szerinte a sok csatározás közepette nem jut elég ideje erre a magyar kormánynak.

A beszélgetésen kiemelt szerepet kapott az a kérdés, hogy a szomszédos országok titkosszolgálatai mennyire épültek be a határon túli magyar pártokba, és mennyire befolyásolják azoknak a politikáját, erre ugyanis a könyv is számos példával szolgált.

Az RMDSZ például a román titkosszolgálatok hatására volt érdekelt a magyar autonómiatörekvések lassításásban. Raffay Ernő történész szerint ez nem is csoda, Trianon előtt a magyar titkosszolgálat szaglászott a román politikusok körül.

Tőkés arról is beszélt, hogy a románok által beszervezettek között sok volt a református lelkész is, akik közül többen  Magyarországra költöztek. Egy neveket tartalmazó listát el is küldött Bölcskei Gusztáv volt magyarországi református püspöknek, "de nem történt semmi". (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.